Een Hongaars kunstenaarsgezin dat rond 1900 in de kunstenaarskolonie Gödöllõ woonde. Fotograaf = onbekend
Een Hongaars kunstenaarsgezin dat rond 1900 in de kunstenaarskolonie Gödöllõ woonde. Fotograaf = onbekend

‘Kunst & fotografie’ lezing op12 mei door Jalf Flach bij Ankomm’n

Cultuur

CORLE - De uitvinding van de fotografie in het begin van de 19e-eeuw riep veel reacties op, en niet alleen positieve. Beeldend kunstenaars zagen het als een bedreigende ontwikkeling voor hun bestaanszekerheid en stonden er lange tijd mee op gespannen voet. In het prille begin werd het bovendien nog als een soort zwarte magie beschouwd. Je had immers duisternis nodig om het licht te kunnen zien, het beeld was ondersteboven en er werd gewerkt met negatieven. Dat gaf een gezond wantrouwen…

Tegelijkertijd waren er andere kunstenaars die er, stiekem, wél brood in zagen. Met behulp van de camera obscura konden ze hun werk vergemakkelijken en zelfs verbeteren. De afgelopen twee eeuwen heeft zich aan dat front een bijzondere maar vooral creatieve strijd afgespeeld. Iets waarvan mensen zich nu niet meer bewust zijn, hoewel vrijwel iedereen met een camera op zak loopt. Toch is het boeiend om van die voorgeschiedenis kennis te nemen, want er is in beide kampen enorm veel moois vervaardigd om die ‘anderen’ een stap voor te kunnen blijven. 

Op 12 mei houdt Jalf Flach de lezing ‘Kunst&Fotografie’ in gastgalerij Ankomm’n, plek voor onthaasten, ontmoeten en cultuur, van Anita Duenk en, fotograaf Hans Hendriks. Voor meer info en opgeven mail hans@ankommn.nl.