Sixtina Harris en Jan Stronks openen onder grote belangstelling de tentoonstelling door het plaatsen van een banner. Foto: Han van de Laar
Sixtina Harris en Jan Stronks openen onder grote belangstelling de tentoonstelling door het plaatsen van een banner. Foto: Han van de Laar

Expositie over de Tweede Wereldoorlog in Verenigingsgebouw Juliana geopend

Openlucht toneelstuk ‘Boer’nleu in oorlogstied’ bijna uitverkocht

Door Han van de Laar

WOOLD - Aanvankelijk stond het toneelstuk 'Boer'nleu in oorlogstied' gepland voor mei 2020. Corona gooide echter roet in het eten en ook een jaar later kon de voorstelling nog niet doorgaan. Nu is het dan wel zover. Op 29 en 30 april en 3 en 4 mei staat ‘Toneelvereniging Ons Genoegen Woold’ ermee op de planken De eerste drie avonden zijn inmiddels uitverkocht. Alleen voor 4 mei zijn er via Theater de Storm nog kaarten verkrijgbaar. Het is een unieke Duits-Nederlandse theatervoorstelling over de Tweede Wereldoorlog in het grensgebied, meteen een historisch document over die periode.

Kernwaarden
Het stuk is net na de oorlog geschreven door Chris Huiskamp, die het destijds aan ‘Ons Genoegen’ heeft gegeven. Deze opvoering, onder regie van Henk te Brummelstroete, mag bijzonder worden genoemd. ‘Ons Genoegen’ zocht contact met Bühnenspielverein Rhede EV en Laienspielschar Vardingholt. Twee Duitse en een Nederlandse toneelvereniging voeren gezamenlijk een stuk op met als achtergrond de verschrikkingen van de oorlog. Daarnaast hebben ook (voormalige) leerlingen van OBS Woold een rol in het toneelspel. Ze leggen een link naar de vier kermaarden uit 1572, de geboorte van Nederland, en geven daar hun visie op. Deze kernwaarden zijn Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbondenheid.

Lijden
Hoewel het stuk niet autobiografisch is, heeft de schrijver een aantal gebeurtenissen verwerkt en samengevoegd die min of meer zo zijn gebeurd. De eerste opvoering destijds vond vlak na de oorlog plaats. Later is het nog opgevoerd in 1970 bij de 25ste herdenking van de bevrijding, evenals vijftig jaar na de bevrijding en nu dus 77 jaar daarna. De uitvoering is een eigentijdse versie in een hedendaags jasje. Het laat onder andere het lijden zien aan beide kanten van de grens. De voorstelling wordt in de openlucht gespeeld voor boerderij Droppers.

Tentoonstelling in Verenigingsgebouw Juliana
Voorzitter Rianne Blekkink van ‘Ons Genoegen’ bedankte voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van zowel de expositie als het toneelstuk. Op de expositie zijn veel foto’s te zien die een beeld geven van destijds. Er is ook een grote maquette waarop de tankslag in het Woold te zien is, een fiets met houten banden en een replica van de kast die beschreven wordt in ‘De Schuilplaats’. Aansluitend vertelde Sixtina Harris ook over het boek ‘De Schuilplaats’ geschreven door de Joodse Johanna Reiss, dat door veel Duitse leerlingen wordt gelezen. Sixtina is initiatiefneemster voor bezoeken van Duitse scholieren aan Winterswijk, waar men onder meer naar de synagoge gaat en naar het Vrijheidsplein met diverse oorlogsmonumenten. Aan Jan Stronks (samensteller van de expositie) en Sixtina Harris de eer de tentoonstelling te openen. Deze expositie is iedere dag van 13.30 tot 17.00 uur geopend tot 6 mei. De toegang is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Voor meer informatie kijk op: www.boerenleuinoorlogstied.nl.

Sixtina Harris en Jan Stronks voor de vele foto’s en attributen van de oorlog. Foto: Han van de Laar