Podium mogelijke oplossing voor lerarentekort in Oost Nederland

REGIO - Het lerarentekort in het primair onderwijs is een groeiend probleem. Samenwerking in de regio biedt de grootste kans om het lerarentekort aan te pakken. De onderwijsarbeidsmarkt wordt namelijk sterk regionaal bepaald.

Met de subsidieregeling Regionale Aanpak Personeelstekort stimuleert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schoolbesturen, scholen en lerarenopleidingen het lerarentekort gezamenlijk aan te pakken en stelt daarvoor geld beschikbaar. In de regio Oost Nederland begeleidt projectleider Gerard Couprie het project Regionale Aanpak Personeelstekort en ontwikkelde een aantal actielijnen. Een van de actielijnen is werving & selectie in de regio.

Vakprofessionals en zij-instromers voor de klas
Veel mensen zouden graag willen lesgeven, maar daar heb je een pabo-diploma voor nodig. Gerard Couprie en zijn samenwerkingspartners denken echter dat een deel van de oplossing van het personeelstekort ligt in het inzetten van vakprofessionals. Vooral mensen uit de kunst- sport- en cultuursector kunnen prima ingezet worden om vaklessen te geven. Daarnaast zijn er ook mensen die zich willen laten omscholen tot leerkracht via een zij-instromers-traject. Voor al deze mensen is er een platform opgericht genaamd Podium.

Podium
Podium is een app waarin vakprofessionals en zij-instromers zich kunnen presenteren en waar schooldirecteuren kunnen zoeken naar kandidaten. De app is beschikbaar voor alle scholen die zijn aangesloten bij de Regionale Aanpak Personeelstekort en wordt beheerd door Loopbaancentrum Oost Nederland.

Schooldirecteuren
kunnen
zoeken
naar
kandidaten


De app is gelanceerd met deze ludieke video en wordt momenteel regiobreed uitgerold.

Meer informatie over Podium is ook te vinden op www.loopbaancentrumoostnederland.nl/podium