Gerard Boersma exposeert zijn werk in het oude Raadhuis. Foto: PR
Gerard Boersma exposeert zijn werk in het oude Raadhuis. Foto: PR

Werk Gerard Boersma te zien in
Oude Raadhuis tijdens Kunstoer

WINTERSWIJK - In het Pinksterweekend (4 tot en met 6 juni) wordt Kunstoer gehouden. Op diverse locaties in en om Winterswijk laten kunstenaars hun werk zien. Zo ook Gerard Boersma uit Leeuwarden. Zijn werk is dat weekend te zien in het oude Raadhuis. Carla Aalberts, een van de organisatoren van Kunstoer ging in gesprek met Boersma. "Het zal wel in de genen zitten. Er zijn nog veel meer familieleden die allemaal kunstschilder zijn", vertelt Boersma, een neef van de beroemde fijnschilder Jopie Huisman die zelfs een eigen museum in Dokkum heeft. 

Boersma heeft een atelier in Leeuwarden, waar hij dagelijks zit te schilderen. Het is een prachtige plek: de zolderverdieping van de infirmerie, een oud 19e eeuws hospitaal waar de kunstenaar uitzicht heeft op het stadspark. “Mooier kun je het niet hebben, er is rust, ruimte en veel licht en dat heb ik nodig om me te concentreren op mijn werk", aldus Boersma. "Kunstschilder worden was niet gelijk mijn roeping al had ik wel de nodige voorbeelden om me heen. Want niet alleen mijn oom Jopie Huisman was een beroemde schilder maar een tante en oom zijn ook professionele kunstschilders. Voorbeelden dus te over." Gerard Boersma werd leraar tekenen. "Maar nadat ik de academie had afgerond wist ik ook dat kunstschilder mijn beroep zou worden.”
Inmiddels is Gerard al 20 jaar fijnschilder, waarbij het opvallend is dat hij net als zijn andere familieleden op een (hyper) realistische manier schildert. De keuzes zijn verschillend maar de grote overeenkomst is de betrokkenheid bij mensen en hun omgeving of zoals Gerard het zelf verwoordt: ”Mijn kleurrijke en zeer gedetailleerde schilderijen tonen mijn liefde voor de medemens maar drukken ook mijn zorgen over de huidige maatschappij uit.”                                                                

Voor Kunstoer worden er verschillende werken uitgezocht die allemaal komen te hangen in het oude Raadhuis. Een logische keuze omdat het in al zijn schilderijen over mensen gaat en het Raadhuis in het verleden een vergelijkbare functie had. “Ik baseer mijn schilderijen op foto's die ik zelf maak en daarna in mijn atelier schilder. De werken tonen mensen op straat, in winkels, openbaar vervoer en musea of ik zoom in op allerlei producten. Deze dagelijkse bezigheden zijn belangrijk, omdat ze in mijn ogen veel zeggen over de hedendaagse samenleving en de manier waarop mensen met elkaar omgaan.”                 

Gerard is een enthousiast verteller en wijst de toeschouwer op details en samenhang in zijn schilderijen. Er is veel op te zien en naar de details blijft men als toeschouwer kijken en opnieuw ontdekken. Een aantal van zijn grote schilderijen die naar Winterswijk komen laat mensen in een museum zien.
De werken sluiten mooi aan bij Kunstoer, een van de uitgangspunten is namelijk om mensen in contact te brengen met verschillende kunstuitingen. “Ik vind het erg leuk om weer een keer in Winterswijk te exposeren, ooit deed ik dat in mijn begintijd bij Galerie Help u Zelven. Sindsdien is er veel veranderd. De laatste 20 jaar werk ik als internationaal schilder en zijn mijn werken op toonaangevende beurzen te zien. In Amerika en Frankrijk heb ik mijn vaste galeries.”
De werken zijn vanaf 4 tot en met juni te zien in het oude Raadhuis.

New York Movie, Edward Hopper. door Gerard Boersma. Foto: PR
Ballet dance class, edgardegas. Foto; PR
Drowning girl, Roy Lichtenstein. Foto: PR
Sowhat, Roy Lichtenstein. Foto: PR
Red Marilyns, Andy Warhol. Foto: PR
Nighthawks, Edward Hopper. Looking atart. Foto: PR