Zonnepark op het Arrisveld. Foto Bernhard Harfsterkamp

Zonnepark op het Arrisveld. Foto Bernhard Harfsterkamp

Informatiezuil over opgewekte
duurzame energie geplaatst

Vele jaren gewacht op realisatie

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Al jaren vraagt de gemeenteraad om ergens in de openbare ruimte te laten zien, hoeveel duurzame energie in Winterswijk wordt opgewekt. Theo Hartjes (PvdA) begon er al in de periode 2014 tot 2017 over. Na zijn overlijden bleef de PvdA-fractie om de barometer voor duurzame energie vragen, zoals die toen werd genoemd, ergens te plaatsen. In 2022 is dat eindelijk gebeurd.

Motie in 2018 nodig om B en W opnieuw vragen er werk van te maken
Er was in de raadsvergadering van 25 oktober 2018 een aangenomen motie nodig om het college van burgemeester en wethouders te stimuleren er werk van te maken. Dat leidde tot een positief besluit van B en W in december 2020. "Dit was de start van een langdurig realisatieproces.” Die staat kort beschreven in een ambtelijk advies, die is besproken in de B en W-vergadering van 19 april. Het voornaamste probleem was de elektra-aansluiting. Die zijn opgelost en afgelopen maart zijn twee informatiezuilen geplaats, waarvan één tegenover het raadhuis aan het begin van de Torenstraat. De ander staat in de Goudvinkenstraat.

Energie-barometer combineren met andere informatie over duurzaamheid
De voortgang van de opwekking van duurzame energie, of hernieuwbare energie, zoals de gemeente die noemt is al opgepakt in april 2019. De gemeente had toen pas goed inzicht in de hoeveelheid opgewekte duurzame energie. “Dit inzicht geven we weer op onze website, op de televisieschermen in de hal van het gemeentekantoor en op de houten barometer in het centrum duurzaamheid.” De wens van de raad bleef om dit ook in de openbare ruimte te laten zien. Op de informatiezuil kan niet alleen de barometer getoond worden. De gemeente wil dit aanvullen met informatie over het opwekken van energie en het isoleren van woningen. “Daardoor kunnen we inwoners niet alleen maar motiveren om in actie te komen, we kunnen ze ook tips geven over wat er mogelijk is.”

Opwekking hernieuwbare energie fors toegenomen
De opwekking van duurzame energie is inmiddels fors gestegen. In 2016 was die nog 5,1% van de energie die in de gemeente Winterswijk werd gebruikt. Eind 2021 was die 25,7%. Vooral het gebruik van zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven en het zonnepark op het Arrisveld hebben daarvoor gezorgd. Windmolens, behalve kleine windmolens, zijn nog steeds taboe in Winterswijk. Daarnaast heeft energiebesparing geleid tot een daling van de behoefte. De informatie over de zuilen van de gemeente maakte nieuwsgierig. De informatiezuil aan de Torenstraat bleek nog niet te werken. De gemeente reageerde afgelopen vrijdag en liet weten dat er stappen zijn ondernomen, zodat het eventuele defect zo snel mogelijk wordt hersteld.

Zonnepark op het Arrisveld. Foto: Bernhard Harfsterkamp