Adviesbureau Groen Winterswijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Adviesbureau Groen Winterswijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Leerlingen Gerrit Komrij College vormen kleine bureaus om gemeente te adviseren

Natuur

Adviezen gevraagd voor verbetering natuur en landschap

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Leerlingen van VWO4 van het Gerrit Komrijcollege zijn de laatste weken druk bezig geweest om plannen te bedenken hoe de biodiversiteit en natuur en landschap in het buitengebied van Winterswijk verbeterd kunnen worden. “Het was een intensief en taai project”, zei docent Pascal te Welscher. Hij was trots op welke kennis er in ruim vier weken is verzameld en op de negen presentaties van zijn leerlingen.

Hoe kijken jongeren tegen het landschap aan
De leerlingen vormden negen adviesbureaus, een onderwijsconcept dat is ontwikkeld door het Instituut van Natuureducatie (IVN). Deze organisatie benaderde Te Welscher of hij interesse had in de opzet. Die had hij, maar het programma werd met aanpassingen uitgevoerd. De vraag waarover advies gegeven moest worden kwam van de gemeente Winterswijk. “Wij wilden van de leerlingen weten hoe de leerlingen tegen het Winterswijkse landschap aankijken en welke oplossingen zij kunnen aandragen”, zei Arjen Poelmans, beleidsmedewerker ecologie en biodiversiteit. Het project begon met de leerlingen te laten zien hoe natuur en landschap van Winterswijk in elkaar zitten. Daarna gingen de leerlingen in groepjes aan de slag, die zich met verschillende thema’s hebben bezig gehouden.

Meer houtwallen, een rijdende imker en water vasthouden
Adviesbureau Biodiversiteit en cultureel erfgoed adviseerde houtwallen te verbreden, andere soorten bomen en struiken te gebruiken en oude karakteristieke gebouwen te behouden. Adviesbureau Bril over water richtte zich op de kwaliteit van water en het langer vasthouden van water om verdroging tegen te gaan. Adviesbureau BijNa concentreerde zich op meer akkerranden voor de honingbij. Om het belang van de honingbij en andere insecten te laten zien stelden zij voor een rijdende imker te introduceren. Adviesbureau Flora en Fauna buitengebied bood een ‘kleurrijke oplossing voor uw probleem’. Zij pleitten voor meer biologische landbouw met subsidie voor het opstarten. Educatie voor jong en oud vonden ze eveneens belangrijk. Adviesbureau Kantelpunt richtte zich eveneens op droogte en verdroging. Zij hielden een enquête onder boeren of zij aan het vasthouden van water op hun percelen wilden doen. “Daardoor werd duidelijk dat de opslag van water op boerengrond geen goed idee is.”

Beter maaibeheer, veranderingen in de landbouw en meer zonnepanelen op daken
Adviesbureau de Page richtte zich op het maaibeheer van de gemeente. Ze stelden afvoeren van maaisel en gefaseerd maaibeheer, waarbij de hele berm niet in één keer wordt gemaaid en er stroken blijven staan. Gevolg is meer bloeiende planten, waarvan vlinders en andere insecten profiteren. Bureau Le Paysage, Frans voor platteland, had zich verdiept in de landbouw en welke vorm het beste past in Winterswijk. Adviesbureau ENE wil geen windmolens in Winterswijk, wel zonnevelden. Zij pleitten eveneens voor veranderingen in de landbouw. Het laatste adviesbureau Groen Winterswijk verdiepte zich ook in duurzame energie. Het advies is om allereerst meer zonnepanelen op daken te realiseren. Voor zonne-energie gaven ze aan dat er gekozen kan worden voor zonneparken, waar zoveel mogelijk panelen liggen, en voor zonneparken zoals het geplande in het Masterveld waar veel ruimte komt naast de panelen voor biodiversiteit. Er waren ook gemeenschappelijke oplossingen. Meer houtwalen werd vaker voorgesteld en veel adviesbureaus stelden voor om een nieuwe markt te introduceren waar producten geproduceerd in Winterswijk en omgeving worden verkocht.

‘Ze weten nu dat het buitengebied waardevol is’
Een van de deelnemende leerlingen Ilse vertelde na afloop dat ze weinig van het onderwerp wist. “We hebben weinig educatie gehad op de basisschool.” Door het adviesbureau is dat veranderd. “Ik kijk nu anders naar het landschap. Ik kijk meer hoe het vroeger is geweest.” Ze ziet nu dat het landschap leger is geworden. Matthijs ten Klooster dacht al veel te weten. “Ik was er al mee bezig, maar heb wel nieuwe dingen gehoord.” Hij noemt het een groot onderwerp, waar iedereen mee te maken heeft. “Ik woon zelf in het buitengebied. Ik zie wel dat er wat verandert. Ik weet nu meer over wat mogelijk is. Ze doen al veel en ik zie dat er soms geen mogelijkheden zijn.” Jannelin van de Zeijst wist niet veel van het onderwerp. “Het was wel eens in het nieuws, maar ik was nooit echt geïnteresseerd.” Nu is ze dat wel. “Ik wandel nu veel meer en zie beter hoe het landschap in elkaar zit.” Ook volgt ze het nieuws nu beter.
Docent Te Welscher zegt dat het project er toe leidde dat zijn leerlingen nu veel meer bewust zijn van wat er speelt in het buitengebied. “Ze weten nu dat het buitengebied waardevol is en dat dit niet vanzelfsprekend is.” Arjen Poelmas zei dat de gemeente alle ideeën gaat bundelen in een boekje. “De kijk van de leerlingen op de toekomst van Winterswijk willen we doorgeven. Ik heb alleen maar lof.” Het boekje wordt gebruikt voor de opgaves waar de gemeente bij betrokken is, zoals de voorbereiding van het gebiedsgerichte beleid, waar allerlei problemen samen met alle belangengroeperingen worden opgelost.

Een van de adviesbureaus. Foto Bernhard Harfsterkamp
Adviesbureau BijNa heeft een ontdekboekje voor basisschoolleerlingen gemaakt. Foto: Bernhard Harfsterkamp