Caroline Buse (Doetinchemse Uitdaging, Benjamin Veldhuizen(Alfa Accountants) , Mark van Dam(Winterswijkse Uitdaging), Marianne te Linde(Aaltense Uitdaging). Foto: PR

Caroline Buse (Doetinchemse Uitdaging, Benjamin Veldhuizen(Alfa Accountants) , Mark van Dam(Winterswijkse Uitdaging), Marianne te Linde(Aaltense Uitdaging). Foto: PR

Acties voor Oekraïne

Maatschappij

WINTERSWIJK - Ten behoeve van het oorlogsgebied in de Oekraïne doneerde Alfa Accountants 3000 euro aan de Uitdagingen van Winterswijk, Aalten en Doetinchem. Uit de contacten die de Uitdagingen met de Oekraïne hebben blijkt dat men nog steeds zit te springen om voedsel in blik, drinken, verbandmiddelen en luiers. Geen luxeartikelen, maar gewoon het hoog noodzakelijke als je in een oorlogsgebied woont en leeft waar niets meer te krijgen is. De actie van de drie Uitdagingen loopt nu al de nodige weken. Er worden, hoewel de aanvoer duidelijk minder is geworden, nog steeds de broodnodige goederen ingezameld.

Na elke prachtige donatie stellen de samenwerkende Uitdagingen weer met elkaar vast dat men in Nederland blij kan zijn dat men zich geen voorstelling kan maken hoe mensen in gebombardeerde steden de Oekraïne moeten overleven.
Met het mooie bedrag van Alfa Accountants hebben de Uitdagingen lokaal in de Achterhoek humanitaire hulpmiddelen ingekocht. De Spar in Doetinchem doneerde een pallet vlees-, vis- en groenten conserven tegen inkoopprijs. De Jumbo in Dinxperlo bezorgde een pallet drinken en een pallet luiers. Benu Apotheek uit Winterswijk bezorgde, in een ludieke jeep, een pallet vol verbandmiddelen, pleisters en mondkapjes.
Het blijft fantastisch om te zien hoe de Achterhoek en ook het bedrijfsleven meeleeft met het drama dat zich in Oost-Europa afspeelt. Elke dag ziet men de verschrikkelijke beelden langskomen, maar van dit soort gulle gebaren worden de vrijwilligers van de Uitdagingen toch heel even blij. De door Alfa Accountants beschikbaar gestelde goederen gaan één dezer dagen op transport naar de Oekraïne. Met grote regelmaat rijden vrachtwagens vanuit de Achterhoek naar het oorlogsgebied. De partners van de Uitdagingen, Bestelrent en Vitally, kennen de weg en staan in contact met Oekraïense collega’s in de transportwereld. Zo worden de Uitdagingen van Aalten, Doetinchem en Winterswijk steeds op de hoogte gehouden over wat er wel ingezameld moet worden en wat juist niet.
Mark van Dam van de Winterswijkse, Marianne te Linde van de Aaltense en Caroline Buse van de Doetinchemse Uitdaging zijn ontzettend dankbaar dat men mee mocht helpen.
Wie ook spullen in wil zamelen, kan het de WUh laten weten of kijk op de website van de Winterswijkse Uitdaging. www.oekrainewinterswijk.nl.

Winterswijkers gul voor de Oekraïners.
De afgelopen weken heeft de Winterswijkse Uitdaging, die de coördinatie rondom de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne verzorgd, een overweldigend aantal reacties gehad. Er is ongelofelijk veel hulp aangeboden. Via het speciaal ingerichte meldpunt www.oekrainewinterswijk.nl heeft Winterswijk zich de afgelopen weken van zijn allerbeste kant laten zien. Vele giften zijn er voor de vluchtelingen bij de Winterswijkse Uitdaging binnen gekomen. Met name de opbrengst van het benefietconcert op 3 april springt eruit. Vorige week werd er gemeld dat de opbrengst 6.000 euro zou zijn. Nu alle bonnen binnen zijn kunnen we constateren dat het concert het mooie bedrag van 10.500 euro opgeleverd heeft. De Winterswijkse Uitdaging is de initiatiefnemers bijzonder erkentelijk. Met het geld zullen de openbare ruimtes in de Vredensehof opgevrolijkt worden. Van de Juniorkamer ontving de Uitdaging een bijdrage voor de inrichting van een speelkamer voor de jongste jeugd. Deze week is er een hulptransport vanuit de Achterhoek vertrokken richting Polen. Deze vrachtwagen zal hulpgoederen, die door de Doetinchemse en Aaltense Uitdaging zijn ingezameld en ook de spullen die bij Mini Manna ingeleverd zijn richting de Oekraïne brengen. Medische hulpgoederen zullen bij een ziekenhuis in de Oekraïne afgeleverd worden. Nu de meeste vluchtelingen hun thuis in de Vredensehof hebben gevonden zit een groot deel van de taken van de Winterswijkse Uitdaging er op. De dagelijkse gang van zaken wordt nu door de medewerkers van Marga Klompé geregeld. De Winterswijkse Uitdaging zal de komende tijd een aantal activiteiten voor de vluchtelingen gaan ontplooien. Van de opbrengsten van het benefietconcert zijn inmiddels de eerste speeltoestellen aangeschaft.