Op 1 mei is er een insectenexcursie. Foto: PR KNNV
Op 1 mei is er een insectenexcursie. Foto: PR KNNV

KNNV excursie: Speuren in de wereld van insecten

Natuur

WINTERSWIJK - Natuurvereniging KNNV Oost-Achterhoek houdt op zondag 1 mei een insectenexcursie naar Vosseveld bij Winterswijk.

De insectenwereld is ongekend gevarieerd en mateloos interessant. Insecten zijn ongeslagen kampioen in veel opzichten: hoeveelheid, aanpassingsvermogen, variatie en nog veel meer. Insecten lopen, vliegen, kruipen, zwemmen, drijven, graven en zweven en ze komen voor in alle kleuren van de regenboog. De insectenwereld is uniek in zijn veelvormigheid en alleen daarom al het beschermen waard. Daarnaast zijn insecten van vitaal belang voor vrijwel alle ecosystemen. Zo bestuiven ze planten en vormen ze het hoofdvoedsel van vele andere soorten. Insecten worden echter ook bedreigd. Om verschillende redenen zijn veel soorten enorm in aantal achteruit gegaan. Hoogste tijd dus om eens met andere ogen naar deze kleine diertjes te kijken.

De excursie voert de deelnemers naar een mooi, gevarieerd natuurgebied in Vosseveld bij Winterswijk. Er is grasland, struikgewas en ook een poel, waardoor deelnemers veel bijzondere soorten zouden kunnen aantreffen. De libellen vliegen weer, kevertjes scharrelen rond en verschillende soorten wilde bijen en hommels zoemen door de lucht. Waarschijnlijk ontdekken aanwezigen ook wolzwevers, dat zijn vliegen die erg op hommels lijken. 

De excursie staat onder leiding van Rob Lanjouw, een ervaren KNNV gids met veel kennis van insecten en hun gedrag. Vertrek op zondag 1 mei om 13.30 uur vanaf theater de Storm aan de Haitsma Mulierweg in Winterswijk. Graag wel even van te voren aanmelden. Dit kan telefonisch bij de gids op nummer 0543-522891. Maximaal aantal deelnemers is 10. Zorg voor stevig schoeisel, waarmee je ook in wat natter terrein uit de voeten kunt. Verwachting is dat men rond 17 uur terug is bij De Storm. De excursie is gratis; een vrije gift wordt op prijs gesteld.