Roy Evers. Foto: privé
Roy Evers. Foto: privé

8 keer 8erhoeks met Roy Evers

Favoriete plek in de Achterhoek:
“Als ik met vrienden/bekenden of mijn vrouw ben, zit ik het liefst op een terrasje van me af te kijken. Maar ik wandel ook veel. Dat neemt elk jaar toe, dat zie ik in de app. Ik heb geen 9 tot 5-baan en het is ook maatschappelijk druk, dat is prima maar wandelen helpt om mijn hoofd echt leeg te maken. Binnen een paar minuten ben ik bij de Oude IJssel, dat vind ik heerlijk. Door het bos langs het water, het zijn vaste ijkpunten.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“Die vind ik altijd heel gevaarlijk, ik spreek zoveel mensen en ieder heeft zijn eigen achtergrond. Ik word getriggerd door familiebedrijven of door bedrijven die zo’n soort cultuur proberen te creëren. En die zijn er zat, maatschappelijke organisaties met uitstraling.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
“Ik heb een zwak voor oude gebouwen die ze gebruiken voor wat anders, het is een soort van circulariteit die je dan terugziet. ‘De Tricotfabriek’ in Winterswijk, de ‘DRU’ in Ulft. Het is misschien niet bescheiden om ouwe meuk op te knappen en het kan veel goedkoper, maar er staat wel iets; je behoudt historie door deze modern te gebruiken. Het zijn projecten van mensen met ideeën die een droom waarmaken, mensen met lef en doorzettingsvermogen. Daar kan ik van genieten, dat het voor elkaar komt.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
“Ik heb niet een enkele persoon, het zit ‘m namelijk in het verhaal van zo’n persoon. In hoe mensen soms met duurzaamheid ergens volop ingaan, intrinsiek gemotiveerd. Achterhoekers die puur iets voor de Achterhoek doen, vanuit een bepaalde passie; niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de regio.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
"Kevin Raayman van ‘de Boetners'. Als ik dan een beetje reclame moet maken, dan voor hem. We zijn oud-collega's. Hij blijft dichtbij zichzelf en is authentiek. Het is mooi om dat bij hem terug te zien, zoals ik met hem werkte is ie ook als muzikant.”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
“Ik kan me ‘balkenbrij’ uit mijn jeugd herinneren, van mijn oma. Dat is typisch Achterhoeks, als ik een hap neem dan proef ik de Achterhoek.”

Mooiste Achterhoekse lied:
“Dat ligt aan de sfeer, maar met carnaval is het ‘Mientje laot’ van Bernard Engelbarts. Vooral in ’s Heerenberg lalt iedereen het mee. Het gaat over een man die heel strak onder de plak zit bij zijn vrouw, maar drie dagen in het jaar zegt: “De rest van het jaar doe ik alles, maar deze dagen moet je me gunnen.” Dat past bij de Achterhoek, vind ik. Mientje laot mien dees dri-j dage, 's ‘n keer alleen op pad. Zörg gi-j dan veur de blaage. 'k Heb zo lang niks meer gehad.

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“Welke ik in het westen gebruik is ‘vaak bu’j te bang’. Zeker in de financiële wereld waar men zegt “Moeten we dit nou doen?” Waar ze hobbels zien en van nature bevreesd zijn. Dan zeg ik dat en kijken me zo aan, maar achteraf valt het allemaal vaak mee. En dat bedoel ik er ook mee.”