Erik te Kronnie. Foto: Daniël Hoitink
Erik te Kronnie. Foto: Daniël Hoitink

25 jaar auto-interieurs construeren

Maatschappij

WINTERSWIJK - “Een échte aanpakker van de oude stempel”. Zo wordt Erik te Kronnie omschreven door zijn werkgever Hans Legters. Op donderdag 14 april vierde Erik zijn 25-jarig jubileum als constructiebankwerker bij rouwautofabrikant Huiskamp Carrosseriefabriek in Winterswijk. 

Staalconstructies als rode draad
Staalconstructies. Dat is de rode draad door zijn hele carrière. Bij zijn eerdere werkgevers laste hij zware constructies voor de bouw en industrie. Hans: “Zwaar werk. Daarom solliciteerde hij bij ons. Wij zochten iemand voor het slijpen en lassen van constructies voor rouwauto-interieurs. De stalen basis van vloeren en kasten. Dat is lichter, maar ook een stuk verfijnder werk dan het gewone constructiewerk.” Aanvankelijk was Erik nog wat bang dat het wat te secuur voor hem zou zijn. Maar na een tijdje had hij de fijne kneepjes van het vak in de vingers.

Blauwe boord
Bij Huiskamp mixt en matcht iedere medewerker zijn eigen werktenue in Huiskamp-kleuren. Werkbroek, polo, trui, bodywarmer, Amerikaans overall, of – zoals vroeger - een volledig pak. Erik gaat steevast voor dat laatste: de traditionele blauwe boord. Hans: “Hij is er één van de oude stempel; niet lullen, maar poetsen. En ondanks zijn leeftijd heeft hij een enorm uithoudingsvermogen, hij gáát maar door, ook als er net na werktijd een auto met een probleem binnenkomt.”

Anekdotes in speech
En zijn er in al die jaren nog opmerkelijke situaties voorgevallen? Hans lacht: “Zat. Zoals ik al zei, is Erik een echte aanpakker. En dat aanpakken dat gaat soms best fanatiek. Daardoor wil er nog weleens wat anders uitpakken dan verwacht, maar dat hoort erbij.” De precieze anekdotes bewaart Hans voor zijn speech voor de jubilaris en zijn collega’s, gedeeltelijk in dialect. De speech is onderdeel van de dag die volledig in het teken staat van de jubilaris: slingers, een fotoshoot, taart bij de koffie, cadeaus en als sluitstuk de patatkraam om met familie en collega’s gezellig te proosten op 25 jaar aanpakken.

Oude rotten en nieuw talent
Hans besluit: “2,5 decennia bij één bedrijf; dat is niet niks tegenwoordig. Daar zijn we dan ook ontzettend trots op en hem heel dankbaar voor. Bij Huiskamp hebben we een prachtige mix van oude rotten in het vak, nieuw talent en alles er tussenin. Ik denk dat die diversiteit de kracht van ons team is. Ze werken geweldig samen, leren van elkaar, zijn nooit te beroerd om elkaar te helpen en houden de sfeer erin. Daardoor hebben we gelukkig niet veel verloop. Maar voor nieuwe collega’s met goede zin en een goed stel handen hebben we altijd plek. Dus als mensen benieuwd zijn of dit wat voor ze is, mogen ze altijd bellen om eens te komen kijken!”

Erik te Kronnie. Foto: Daniël Hoitink