Elisabeth de Leeuw Mesritz voor haar huis in de Julianastraat. Foto: PR

Elisabeth de Leeuw Mesritz voor haar huis in de Julianastraat. Foto: PR

Open Joodse Huizen op zondag 1 mei in Winterswijk

Cultuur

WINTERSWIJK - Onder de titel Open Joodse Huizen worden in verschillende Winterswijkse woningen en gebouwen op zondag 1 mei de levensverhalen verteld van de Joodse bewoners. Van Joseph de Leeuw, die met zijn ouders en broer in de Julianastraat woonde. Van Mozes Simon Kan, gerespecteerd leraar Duits aan de middelbare school. Hij kreeg in 1936 al te maken met openlijk antisemitisme. Toen hij in zijn woning aan de Gasthuisstraat werd overvallen, trad zijn huishoudster Bertha Northeimer ferm op.  

In de bibliotheek wordt het verhaal verteld van Jetje Meijler, die in de bibliotheek werkte. Zij werd in 1940 als Joodse ontslagen en haar leven eindigde in Auschwitz.  
En van de 15-jarige Herman Menco, die met nog vier Joodse leerlingen de HBS moet verlaten en moest onderduiken. Zijn verhaal wordt verteld in het de voormalige Rijks Hoogere Burgerschool aan de Zonnebrink, nu hotel Old School. De overval op Mozes Kan wordt toegelicht in diens woning aan de Gasthuisstraat. En de woning aan de Spoorstraat behoorde ooit toe tot het echtpaar Poppers-Prins. De eigenaar van textielfabriek de Hazewind en zijn vrouw overleefden het concentratiekamp, maar vertrokken in de jaren 50 naar Amsterdam.
Het verhaal van de 23 joodse Winterswijkers die onderdoken in het Korenburgerveen wordt ter plaatse verteld. Aan de rand van het veen herinneren een boom en een plaquette aan hun verhaal.
In de synagoge vertelt Ada Ilmer hoe het de Joodse gemeente in de eerste jaren na de oorlog verging en hoe zij daar persoonlijk bij betrokken raakte.

De kracht van de verhalen die met Open Joodse Huizen worden verteld, is dat het op de plek gebeurt waar het zich heeft afgespeeld.  Bijzondere verhalen op een bijzondere plek: dat is de kern van Open Joodse Huizen. 

De verhalen worden niet alleen in Winterswijk, maar in nog vijftien Nederlandse steden en dorpen verteld. Dat gebeurt tussen ’s ochtends 10 en ’s middags 15 uur. De toegang is gratis. Het volledige programma is verkrijgbaar op verschillende plekken in Winterswijk, waaronder bij Boekhandel Kramer en bij het VVV. Het programma staat ook op de websites van www.openjoodsehuizen.nl en www.synagogewinterswijk.nl.
Open Joodse Huizen is in Winterswijk georganiseerd door de Werkgroep Leren van de Oorlog. Het wordt ondersteund door het Joods Cultureel Kwartier en de Stichting Winterswijkse Synagoge.