Eén van de foto’s van Catharina de Fauw die op de expositie te zien zijn. Foto: Catharina de Fauw
Eén van de foto’s van Catharina de Fauw die op de expositie te zien zijn. Foto: Catharina de Fauw

Stichting Vrienden van de Jacobskerk pakt na twee jaar alle activiteiten weer op

Cultuur

‘Dit seizoen zeven interessante exposities’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Sinds de uitbraak van corona heeft ook de Stichting Vrienden van de Jacobskerk veel activiteiten niet door zien gaan, maar nu ruim twee jaar later, zijn alle beperkingen opgeheven en vinden er weer interessante tentoonstellingen plaats. Tevens kan de Jacobskerk aan de Markt weer worden bezichtigd. Dinsdag 3 mei wordt de eerste expositie feestelijk geopend voor genodigden en een dag later, woensdag 4 mei, is ook publiek weer van harte welkom. De openingstijden zijn dan als vanouds: op dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur. Willem van den Berg en Catharina de Fauw, beide bestuurslid van de Vrienden van de Jacobskerk, lichten het programma toe.

Animo
Catharina: “Vanaf 3 mei tot 4 november vinden er zeven interessante exposities plaats. Het was niet moeilijk om exposanten te vinden. Omdat het programma twee jaar stil heeft gelegen is de animo groot. In plaats van de gebruikelijke vijf exposities zijn het er nu zeven geworden. Tentoongesteld werk kan overigens soms ook gekocht worden. Als dat zo is, wordt het door de kunstenaar aangegeven. De tentoonstellingen zijn gratis te bezichtigen, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Vrijwilligers
Willem: “Op afspraak vinden er rondleidingen plaats. Het beklimmen van de toren gaan we dit jaar niet meer zonder deskundige begeleiding doen. Onze stichting kent zo’n veertig vrijwilligers voor de openstelling van de kerk. Voor hun inzetbaarheid en inroostering zorgt Sylvia Geerlings. Zij is de coördinator van de vrijwilligers.”

Samenspel
De spits van de exposities wordt afgebeten door Catharina de Fauw en heeft de toepasselijke naam ‘Samenspel’. Zij heeft het proces van het maken van een cello door Cor Graauw gevolgd door het oog van de camera. Van een blok hout tot aan een prachtige cello. Cor is in 1983 begonnen met de bouw van strijkinstrumenten, met name violen en cello’s. Zijn instrumenten gaan de hele wereld over. Het proces dat door Catharina is vastgelegd, duurde ongeveer drie kwart jaar. Het resultaat is voor publiek te zien vanaf 4 mei. Catharina: “Het was erg mooi om dit samen met Cor vast te leggen. Niet voor niets heb ik de naam ‘Samenspel’ gekozen. Zijn handen maken en mijn ogen registreren en leggen vast. Ik was vooral ook onder de indruk van het precieze werk van Cor. Tevens van zijn enorme concentratie tijdens het bouwen. Boeiende momenten om vast te leggen.”

Andere exposities
In vogelvlucht volgt een korte beschrijving van de andere exposities. Ten eerste van Jackie Howard ‘Onder de vijgenboom’. Het werk van haar kenmerkt zich door gelaagdheid en bloeiende kleuren. Ze werkt veel met combinaties van textiel en hightech materialen als polyestervlies en synthetisch papier. Zij woont en werkt in haar atelier in Putten. Deze expositie is te zien van 20 mei tot en met 17 juni. Dan volgt Jan van der Linden met ‘De mens en de stad’. Jan is begonnen met natuurfotografie, zoals vogels en flora en is daar eigenlijk nooit mee gestopt. In deze tentoonstelling wordt door middel van twaalf grote foto’s de blik naar de mens op weg naar zichzelf gevat in beweging op straat of station. Te zien van 17 juni tot en met 15 juli.

Arie van ’t Riet stelt ‘Röntgenfotografie’ tentoon. Sinds zijn pensionering in 2012 heeft hij zich gespecialiseerd in het maken van röntgenopnamen van in scène gezette complete natuurtaferelen met bloemen, planten, dieren en verdere onderdelen uit de natuur. In de Jacobskerk zijn ingekleurde röntgenopnamen van bloemcomposities en dieren in hun natuurlijke leefomgeving te zien. Van 15 juli tot en met 12 augustus.

Bram Obbink is aanwezig met ‘Schilderkunst Humor’. De onderwerpen die hem artistiek bezighouden zijn kenmerkend door hun niet altijd heldere verhaal. Maar hij probeert ze door kleurgebruik, ritme, ‘ouderdom’, weidsheid en het culturele aspect boeiend te maken. Te zien van 12 augustus t/m 9 september. Dan volgt Frank Verheij met ‘Schilderkunst Abstract’ van 9 september t/m 7 oktober. Een beschrijving volgt later. Werk van Ger en Riek Heesen is als laatste in deze reeks te zien. Zij schilderden vaak in de omgeving, de natuur in de buurtschappen en boerderijen. Een deel van dat werk is te zien van 7 oktober tot en met 4 november en is in bruikleen gegeven door Dick te Winkel. 

Voor meer informatie zie jacobskerkwinterswijk.nl