Sylvia Heijnen. Foto: eigen foto
Sylvia Heijnen. Foto: eigen foto

8 keer 8erhoeks met Sylvia Heijnen

Favoriete plek in de Achterhoek:
“’t Woold’, omdat ik van bos houd en van bomen en natuur. De naam Sylvia komt trouwens van ‘Silva’, wat bos of woud betekent in het Latijn. Maar ook ‘Schiller’ in Aalten is een hele gave plek, daar ben ik altijd op mijn gemak geweest. Daar ben ik vrij.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“Sommige plekken vind ik al gaaf terwijl ik er nog niet eens ben geweest. Zoals de ‘Stadsboerin’ in Doetinchem, het hele verhaal spreekt me gewoon aan. Of de ‘Stadskamer’ in Doetinchem en de ‘Dorpskamer’ in Lichtenvoorde, het zijn inloophuizen voor mensen die stuklopen in deze snelle maatschappij. Ze vinden er een luisterend oor. ‘Ekoboerderij Arink’ in Lievelde wil ik ook noemen, bioboer John Arink is zo puur en oprecht en werkt zo vanuit het hart.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
“De ‘Oude Helenakerk’ in Aalten, die ademt zoveel historie uit. Ik hoop dat die kerk voor de toekomst bewaard blijft. Het is toch alleen al bizar als je zo’n gebouw vanuit het heden bekijkt, dat mensen toen zo’n monument konden bouwen? En binnenin huizen zoveel verhalen; secco’s die bedekt waren in de beeldenstorm zijn tegenwoordig weer blootgelegd en er is een geheime grafkelder, ik hoop dat dat alles behouden blijft.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
“Ik vind mensen puur wanneer ze doen wat ze zeggen en daar niet mee te koop lopen. Ik moet denken aan onze wethouder Joop Wikkerink, een man die non-stop werkt. Aan Esther Ruesen omdat ze me zo kan verwonderen en aanraken; het is de levensinstelling van mensen die me aanspreekt.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
“Dan ga ik toch voor Thea Zweerink, ze woont in de buurt van Varsseveld en maakt werk dat melancholisch is. Soms denk ik bij kunst dat het iets in me aanraakt dat diep verborgen ligt, zij raakt dat iets in mij. Haar geabstraheerde portretten raken mijn melancholie en verdriet aan.”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
"Ik ben heel erg blij met ‘stadsbrouwerij Borghman' in Bredevoort, ze brengen het ambacht weer terug. Vroeger waren er negen brouwers in de stad, toen kon je hier het water nog niet drinken. In de stijl van die brouwerijen werken zij, ze maken een biertje dat ‘Borghman Blond' heet. Dat drink ik graag.”

Mooiste Achterhoekse lied:
“Ik luisterde vroeger passief naar ‘Normaal’ want mijn oudste broer draaide dat altijd. Hij ging dan naar die legendarische jaarlijkse concerten in Toldiek, toen mijn andere broer eens met hem meeging vroeg hij hem zijn oudste kleren aan te doen. Mijn studentikoze broer ging alsnog in een polo op bootschoenen en kwam totaal anders thuis na zijn cultuurclash. Ik luisterde zelf overigens naar Alanis Morisette.”

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“Ik heb zelf nooit echt in de streektaal gepraat, maar er zijn zo van die woorden en uitdrukkingen die ik graag gebruik. Zoals “kötterig”, voor als je grieperig of rillerig bent. Of “Bekiek ’t ow”, zo van ja doei, bekijk het.”