Gemeente financiert project ondernemers buitengebied Winterswijk

Gemeente financiert project ondernemers buitengebied

Onder-nemende bewoners gezocht voor ontwikkeling erven

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De Ondernemerskring Buitengebied Winterswijk (OBW) kan waarschijnlijk binnenkort aan de slag met het project 'Gebied zoekt ondernemende inwoners'. Op dinsdag 18 januari besloot het college van burgemeester en wethouders hiervoor €93.818 ter beschikking te stellen. Het is de helft van het begrote bedrag voor de uitvoering. De andere helft moet komen via de Regio Achterhoek.

Ruimte voor jong en oud 
Het project is opgezet door de OBW samen met de landbouworganisatie LTO en de Stichting Buurtschappen Samen Vooruit (BSV). Het doel is om in het buitengebied een gezonde mix van jong en oud en variatie in wonen en werken te behouden en krijgen. De initiatiefnemers zien liever niet dat de erven van stoppende boerenbedrijven verkocht worden aan mensen uit het westen van het land, die er slechts komen wonen. Zij streven er naar dat die erven beschikbaar komen voor jonge mensen, die afkomstig zijn uit het buitengebied en momenteel niet gemakkelijk een woning in de buurtschappen kunnen vinden. De OBW en de andere partijen zien bovendien graag dat er ruimte is voor bedrijvigheid op die erven.

Zelf niet de middelen voor cofinanciering
Vorig najaar heeft de OBW het project met een filmpje gepresenteerd aan de Thematafel Wonen en Vastgoed van de Regio Achterhoek. In deze digitale pitch (een korte presentatie) lieten Jan Bent en Wim Korsten van de OBW zien welke mogelijkheden er zijn op een erf met een boerderij, bijgebouwen en schuren voor wonen en werken. Hun schrikbeeld is dat dergelijke erven worden omgevormd tot villawoningen, die niet passen in het buitengebied. Daarom willen zij met hun partners aan de slag om daadwerkelijk die ondernemende bewoners te vinden. Voor de uitvoering hiervan hebben ze bijna twee ton euro begroot. Jan Bent is “heel tevreden” over het besluit van B en W. “De cofinanciering was het heikele punt. OBW, de LTO en de BSV hebben daartoe niet de middelen.”

Op donderdag 27 januari praat de Thematafel Wonen en Vastgoed over het projectvoorstel. “Wij hopen dat we goedkeuring krijgen”, zegt Jan Bent. Het eventuele positieve advies gaat dan door naar de Achterhoek Board en de Achterhoek Raad. “Als daar allemaal goedkeuring voor komt, kunnen we vanaf het voorjaar het project gaan draaien. Ik ben positief over de hele voorbereiding en de pitch. Het filmpje is goed ontvangen bij de thematafel.” De uitvoering gaat in nauwe samenwerking met de LTO, BSV en Jong WCL (Waardevol Cultuurlandschap). “Dat zijn de jongeren die binnen WCL al heel actief meedenken over het buitengebied. Met hen samen gaan we het project bekendheid geven.” Eigenaren van erven zullen dan enthousiast worden gemaakt over de mogelijkheden van hun erven. “Tegen mensen die in het buitengebied willen wonen zeggen we, kijk eens naar wat er allemaal kan om een erf her in te vullen en te gebruiken om er met plezier te wonen, maar zeker ook om er te werken.” Het project heet “Buitengebied zoekt ondernemende inwoners”, omdat het bij het vrijkomen van agrarische bedrijfsgebouwen heel goed mogelijk is er ruimte te maken voor een ander soort bedrijf.