Speciaal opleidingstraject voor Achterhoekse statushouders

Speciaal opleidingstraject voor Achterhoekse statushouders

ACHTERHOEK - Nieuwkomers optimaal voorbereiden op een baan in de zorg en tegelijkertijd werkgevers op een cultuursensitieve manier klaarstomen op hun komst. Dat is de kern van ‘Nieuwkomers in de Zorg’. In dit innovatieve project worden statushouders intensief begeleid en maken ze kennis met de zorgsector. Om dit in deze regio te bereiken is er een Achterhoekse alliantie gesmeed tussen het onderwijs, gemeenten, zorgaanbieders en andere partners.

Regionaal bundelen de samenwerkingspartners de krachten om een groep gemotiveerde statushouders op te leiden voor een baan in de zorg (niveau 1). Het Graafschap College (ROC) verzorgt hierin het scholingstraject. Door wederzijds begrip te bevorderen voor cultuurverschillen wordt stapsgewijs toegewerkt naar een match, diploma en dienstverband. Zowel aan werknemer als werkgeverskant wordt de tijd genomen om tot een duurzame arbeidsrelatie te komen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Met maximaal zestien deelnemers wordt het traject gestart, per 01-04-2022.
In plaats van te focussen op kennis, vaardigheden of diploma's die nodig zijn om in de zorg te werken, ligt de nadruk op het herkennen van het arbeidspotentieel en talent. Op verschillende niveaus wordt rekening gehouden met de situatie en achtergrond van de kandidaat. De vooropleiding geeft nieuwkomers de kans om vaardigheden te leren die nodig zijn om door te stromen naar het leerwerktraject. In de geboden ondersteuning is verbetering van taalvaardigheid een belangrijke succesfactor.
'Nieuwkomers in de Zorg vraagt aan belangstellenden: "Wil jij graag werken in de thuiszorg? Maar heb je door jouw culturele achtergrond meer hulp nodig met de Nederlandse taal en cultuur? Dan is dit jouw kans! Meld je aan voor ‘Nieuwkomers in de Zorg', een aangepaste opleiding, speciaal voor Achterhoekse statushouders. De start is op 01 april 2022."
Statushouders leren op school hoe thuiszorg wordt geboden en zij werken tegelijkertijd via een zorginstelling in de buurt. Eerst als stage, daarna zestien uur per week als onderdeel van de eenjarige opleiding die hij/zij volgt aan het Graafschap College in Doetinchem. Na afronding van de opleiding krijgt de gediplomeerde een arbeidscontract van minimaal zes maanden aangeboden. Voor het aanmeldformulier: bit.ly/32bp0yp Meer informatie kan Sabine geven via whatsapp of telefonisch: 06-53295865.