Thijs Huls. Foto: PR
Thijs Huls. Foto: PR

Jong WCL stelt zich voor

WINTERSWIJK - Een aantal weken stellen de leden van Jong WCL (Waardevol Cultuur Landschap) zich voor. Jongeren (15 tot 35) die ook mee willen denken over de toekomst van het Winterswijkse buitengebied kunnen zich aanmelden via jongwcl@gmail.com.

Wie ben je?
Thijs Huls

Hoe oud ben je?
28 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk al bijna 8 jaar in de Achterhoekse energietransitie. Dit doe ik zowel bij ons lokale familiebedrijf in Winterswijk als bij de Achterhoekse energiecoöperatie Agem. Daarnaast ben ik secretaris van Verenigingsgebouw Emma in Ratum en tot voor kort vertegenwoordiger van Jong RES in de Achterhoek.

Wat zijn je hobby’s?
Muziek maken bij Crescendo Ratum, waarbij de school- en volksfeesten jaarlijks het hoogtepunt vormen. Daarnaast heb ik samen met mijn zwager en kameraad Rick eind vorig jaar een lokale bierbrouwerij opgericht. Voor de beweging houd ik van een rondje wandelen/hardlopen door het prachtige buitengebied met mijn vriendin en onze hond.

Wat wil je bijdragen bij Jong WCL?
De afgelopen 1,5 jaar heb ik mij als vertegenwoordiger van Jong RES Achterhoek ingezet om jongeren een stem
te geven in de Regionale Energie Strategie. Via Jong WCL hoop ik de stem van jongeren op lokaal niveau in te kunnen brengen. Ik hoop jong en oud vooral inzicht te geven in de kansen die de energietransitie biedt voor onze toekomst, met behoud van ons landschap en bevordering van de leefbaarheid in het buitengebied.

Waar kijk je het meest naar uit bij Jong WCL?
Bewustwording creëren onder jongeren over energietransitie en hen te enthousiasmeren over de kansen die het biedt. Laten we samen eens een kijkje nemen in een zonnepark, bij windmolens en opslagmogelijkheden. Ook zou ik graag samen met jongeren kijken hoe wij de energietransitie in Winterswijk zouden willen vormgeven. Grootschalig energieopwekking zou alleen nog maar mogelijk moeten zijn bij minimaal 50% lokaal eigendom. Want alleen dan hebben wij écht iets te zeggen, kunnen we zorgen voor behoud van natuur en landschap in ónze omgeving en zorgen we ervoor dat rendementen écht lokaal landen. Vooral in deze tijden waarin energieprijzen de pan uit rijzen blijkt het belangrijker dan ooit dat we grip hebben op een lokale energievoorziening. Zo houden we energie voor iedereen toegankelijk en betaalbaar, nu en in de toekomst.