De afgesloten spoorwegovergang in de Greversweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

De afgesloten spoorwegovergang in de Greversweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Voor meerderheid raad is tunnel onder voormalige spoorwegovergang te duur

Kosten-overschrijding te groot in verhouding met aantal gebruikers

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het college van burgemeester en wethouders stelde vorige week voor geen tunnel aan te leggen onder de voormalige spoorwegovergang van de Greversweg. De aanleg van de tunnel kost te veel geld en zou door te weinig mensen gebruikt worden. De meerderheid van de gemeenteraad steunde dit in de algemene commissievergadering van donderdag 13 januari.

In werkelijkheid meer passanten
Ruim een week geleden werd duidelijk dat de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers duurder wordt. Daardoor zal de gemeentelijke bijdrage de eerder afgesproken 300.000 euro ruimschoots overschrijden. Voor B en W was dit de reden om de gemeenteraad voor te stellen hier niet akkoord mee te gaan. Het aantal te verwachten passanten zou te gering zijn om deze investering te verantwoorden. Dirk Willink, die aan de Greversweg woont, en Frank Hart van het Wandelnet gaven aan dat er meer mensen gebruik maakten van de onbewaakte spoorwegovergang dan B en W suggereert. Willink wees opnieuw op de duidelijk zichtbare paadjes, die al waren ontstaan door mensen, die toch proberen de in oktober afgesloten spoorwegovergang te passeren. Ook noemde hij wederom dat een half beveiligde spoorwegovergang met aangepaste bellen veel goedkoper is.

Opnieuw onderhandelen?
Het pleidooi van de insprekers was tevergeefs. Voor een meerderheid van de gemeenteraad was de kostenoverschrijding voldoende reden om te laten weten dat zij bij de gemeenteraadsvergadering van 27 januari niet zullen instemmen met de overschrijding van het afgesproken budget. Willink en Hart suggereerden bovendien dat met ProRail, dat verantwoordelijk is voor de spoorwegovergangen, afspraken over een hogere bijdrage gemaakt kunnen worden. Wethouder Bert Frings weersprak dit. “Er is al een realisatieovereenkomst met ProRail getekend na de raadsvergadering van december 2020.” Daarin besloot een meerderheid van de raad voor de aanleg van de tunnel. Frings vond dat de gemeente Winterswijk een 'onbetrouwbare overheid' is bij het opzeggen van deze 'normale' overeenkomst. “Wij kunnen niet anders.”

'Niet tegen elke prijs'
Het CDA had in december 2020 nog voor de aanleg van de tunnel gestemd, omdat de partij niet tegen het afsluiten van de onbewaakte spoorwegovergang wilde stemmen. Het CDA maakte er toen al geen geheim van de kosten van de tunnel te hoog te vinden. Een verhoging van de kosten was daarom niet acceptabel. Tom van Beek (Voor Winterswijk) was al tegen de aanleg van de tunnel geweest en was dat opnieuw. “Dat is geen verrassing.” Hij pleitte nog wel voor een serieus alternatief voor de mensen die de overgang gebruikten voor een “ommetje”. Loes ten Dolle (D66) was niet tegen een tunnel. “Maar niet tegen elke prijs. Het belang is te gering ten opzichte van de kosten. Daarom gaan wij mee met het college.” Ook Winterswijks Belang gebruikte dit argument. GroenLinks was altijd al voor het afsluiten geweest, maar was in december 2020 toch meegegaan met het voorstel van de coalitiepartijen voor een tunnel. De meerkosten veranderen dat. “Wij blijven bij onze eerdere conclusie. Het afsluiten is acceptabel.” De PvdA en VVD lieten weten bij hun oude standpunt te blijven. Zij zullen in de raadsvergadering van 27 januari opnieuw pleiten voor een mogelijkheid de voormalige spoorwegovergang te passeren.