Oudjaar en nieuwe vooruitzichten

Aan het einde van het jaar zijn we gewend om terug te blikken en om de balans op te maken. Dat doen wij niet alleen, maar gebeurt ook volop in de media. Allerlei lijstjes verschijnen in de krant en op televisie over wat de beste film van het afgelopen jaar was, het beste boek, de beste podcast, enz.

Als we dit jaar terugkijken, ontkomen we er niet aan om te noemen wat ons allemaal parten heeft gespeeld. Bij alles wat u in het afgelopen jaar in uw eigen leven heeft meegemaakt, aan lief (hopelijk veel) en aan leed (hopelijk in mindere mate), hebben we allemaal te maken gehad met Corona. En helaas, helaas, opnieuw is er een lockdown afgekondigd. De consequenties ervan zijn enorm, voor jongeren en ouderen, voor ondernemers en werknemers. Onze plannen over hoe we Kerst wilden vieren, moesten we bijstellen en ook met Oud en Nieuw zullen we beperkt zijn in onze mogelijk­heden.

In de kerk gaat dat precies zo. Hoe tegenstrijdig dat met het karakter van de kerk ook is, niemand kan de komende tijd nog live een kerkdienst bijwonen. Online (via YouTube of Kerkomroep.nl) is trouwens iedereen nog steeds van harte welkom.

Beëindigen we dit jaar dan somber en gaan we pessimistisch het nieuwe jaar in? Ik hoop het niet. Het afgelopen weekend was het Kerst. We vierden dat het licht in het donker kwam. Het duister van de nacht werd doorbroken door het kind in de kribbe. Voor de één is dit misschien een aardig kerstverhaal en niet meer dan dat, voor een ander een diep gelovige werkelijkheid. Hoe dan ook, verhalen kunnen ons wel degelijk perspectief bieden. In benarde omstandigheden vertellen mensen elkaar vaak verhalen, omdat in en door die verhalen iets van een andere toekomst doorklinkt. Door de verhalen die we horen of aan elkaar vertellen kan er iets van een besef ontstaan dat het anders kan. Verhalen verruimen letterlijk en figuurlijk onze blik. Hoezeer het Covidvirus op dit moment ons leven kan beheersen, er is meer dan Corona alleen.

Het is niet voor niets dat Kerst gevierd wordt in de donkerste tijd van het jaar. Midden in het donker kwam het licht. De kortste dag hebben we alweer achter ons, hopelijk gaan we een lichtere toekomst tegemoet. Dat wens ik u van harte toe. Nu, terwijl ik dit schrijf, zie ik voor het eerst sinds dagen de zon weer schijnen.

ds. Freerk Hovinga