FOTO 15 Malou laat zien wat ze kan. Foto RTV Slingeland

FOTO 15 Malou laat zien wat ze kan. Foto RTV Slingeland

Wat gebeurde er in 2021?

JULI

Vrijwilligers van Stichting Peuterspeelzaal Micky stoppen na 25 jaar

Heropening Gebouw Emma
Het bestuur van het Verenigingsgebouw Emma in Ratum heeft niet stil gezeten tijdens de corona-crisis. Weliswaar werden vanaf eind december tot eind juni alle activiteiten volledig stilgelegd, maar het gebouw werd, met behulp van enkele actieve vrijwilligers, grondig onder handen genomen. Op 11 juli werd het gebouw heropend.

 Wethouder opent groen plein bij ’t Kempken in Meddo

Wim Hietkamp wordt in het zonnetje gezet vanwege het 65-jarig lidmaatschap van muziekverenging Eendracht

Arrisveld
In juli worden de eerste palen voor het Zonnepark Arrisveld de grond ingeslagen. Omwonenden zijn niet blij met de zonnepanelen.

Silokunst
Vanaf begin augustus zal kunstenaar Robin Nas aan de slag gaan op de wanden van de twee betonsilo's op het terrein van Sibelco in Winterswijk. Er verschijnt een prachtig kunstwerk.

Bruggenbouwer Award
Anneke van Nierop van Present Winterswijk heeft de Bruggenbouwer Award 2021 gewonnen. Ze won de prijs voor haar werk als projectcoördinator waarbij ze tussen verschillende mensen en organisaties een brug slaat om een kwetsbare Winterswijkers te helpen.

Vlasoven Te Veene na vijftig jaar weer thuis
De vlasoven Te Veene is omstreeks 1825 gebouwd en tot 1890 ook als zodanig gebruikt, namelijk om vlas te drogen. Willem te Veene, de toenmalige eigenaar, schonk in 1972 de oven aan de G.A. van der Lugt stichting. Deze bouwde de vlasoven op naast Spieker Kössink. Inmiddels heeft de stichting te kennen gegeven dat de vlasoven toch beter op een historische locatie zou passen. Janine Sikking (kleindochter van Willem te Veene) en haar man Claudius van 't Westende Meeder, tevens voorzitter van de Stichting Vlasoven Te Veene, zijn eigenaar van landgoed Te Veene. Zij hadden wel oren naar de oven. De oven keert dan ook terug naar de vertrouwde locatie.

Bloemencorsowagens op de Scholtenbrug en de kermis op het Vrijheidspark. Meer is met de huidige regels niet mogelijk. 

Nederlands kampioen
Malou Rensink is Nederlands kampioen hockey skills geworden.
Burgemeester Joris Bengevoord ontving de kersverse kampioen Malou Rensink met haar vader, moeder en broertje om haar te feliciteren. Malou is kampioen Hockey Skills. Het is een relatief nieuwe sport, waarin je je vaardigheden vertoont met een hockeystick en een bal.

FOTO 15 Malou laat zien wat ze kan. Foto RTV Slingeland

Plannen voor uitbreiding camping
Het recreatiepark Het Winkel wil uitbreiden. De wens is om 300 kampeerplekken toe te voegen aan de 800 plekken, die er al zijn. Daarnaast is er een 'guesthouse' met 50 kamers voor 200 gasten gepland. Een principeverzoek hiervoor is in maart ingediend. Burgemeester en wethouders hebben in de B en W-vergadering van 20 juli besloten hieraan mee te willen werken. Omwonenden hebben al laten weten grote bezwaren tegen de plannen te hebben. Er wordt onder andere een petitie gestart.

Speciale editie Fiets4daagse
Van dinsdag 31 augustus tot en met vrijdag 3 september houdt de stichting WFevenementen een speciale editie van de Winterswijkse Fiets4daagse. Normaal wordt het evenement gehouden in juni. De aangepaste editie, trok net zo veel bezoekers als andere jaren.

Corso &Co wint alternatieve bloemencorso
Corso & Co is de winnaar categorie A van Corso in het Park, het alternatieve bloemencorso, met hun bouwwerk Struisvogelpolitiek. De eerste prijs in de B-categorie was voor corsogroep K.W.O.V. met Vakantie in eigen huis. Eerste prijs categorie C: Corso & Coters met Uitgebroed. En in de categorie D is de winnaar de familie Sonderen met Race met de klok. De Thekla Voorink prijs was voor Boet van Braak (CSW) met Virusfiets.

FOTO 16 Corso en Co wint in de categorie A. Foto Verona Westera

SEPTEMBER

MEC viert het 75-jarig bestaan

Winterswijk wint European Green Leaf Award
De gemeente Winterswijk wint de European Green Leaf Award. De keuze viel op donderdag 9 september op de Portugese gemeente Valango en op Winterswijk. Burgemeester Joris Bengevoord was verrast. "Het is een prijs voor alle bewoners van Winterswijk. Alle bewoners zijn betrokken. Dit is echt fantastisch.” De gemeente Winterswijk krijgt een cheque van 200.000 euro om te investeren in duurzaamheid. De hele delegatie van de gemeente verscheen op het podium in het Finse Lahti, waar de prijs werd uitgereikt. Die bestond naast de burgemeester uit drie kinderen van de Kolibire, leden van de energietafel, duurzame ondernemers, wethouder Frings en de ambtenaren die betrokken zijn bij het duurzaamheidsbeleid.

FOTO 17 De gelukkige prijswinnaars in Lahti. Foto PR European Green Leaf Award

Grensland College geopend door minister Van Engelshoven

FOTO 18 De minister opent het Grensland College officieel. Foto Ron Rensink Fotografie

Kleine meerderheid voor nieuw bedrijventerrein aan de Misterweg
De coalitiepartijen Winterswijks Belang, VVD, GroenLinks en PvdA blijven voor de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein aan de Misterweg. Diverse zienswijzen en insprekers die duidelijk maakten dat er weinig tot geen steun is voor het voorstel, veranderden de opvatting van de coalitie niet. Bij de oppositiepartijen CDA, Voor Winterswijk en D66 is de twijfel alleen maar groter geworden. Zij vinden het voorstel van burgemeester en wethouders niet goed onderbouwd. Ook de raad stemt in met deze locatie.

Sint Jozef wint bij project ‘Van Wind naar Watt’

De feestzaal bij De Woord wordt omgetoverd tot woningen voor jongeren. 

Pensioen
Predikantenechtpaar dominee Theo Parmentier en zijn echtgenote dominee Berdie Marsman gaan met pensioen.

Winterswijk start met de bouw van  200 nieuwe woningen op de Rikker

OKTOBER

Marathon Nationaal Landschap Winterswijk
Regen, regen en nog eens regen. Vrijwel de hele zondag kwam het met bakken naar beneden. Het leek de deelnemers aan de zevende editie van de Marathon Nationaal Landschap Winterswijk niet te deren. Zij waren voornamelijk blij dat ze weer deel konden nemen aan een loopevenement. Dan ook nog eens met een route door een prachtig, maar modderig landschap.

Willem Peletier erelid van landelijke geologische vereniging. Hij maakte geologie toegankelijk voor velen.

Onderscheidingen
Klinisch chemicus Dr. Cas Weijkamp, verbonden aan het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn bijzondere verdiensten in de klinische chemie en de wereldwijde standaardisatie van bloedonderzoek bij diabetes in het bijzonder.

Ineke van Empel benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau.

De onbewaakte spoorwegovergangen tussen station Winterswijk en de gemeentegrens met Aalten worden definitief afgesloten of beveiligd.

Koningin Wilhelminaschool werd in oktober officieel een Daltonschool

Er werd bekend gemaakt dat er honderd extra plaatsen komen voor noodopvang in AZC Winterswijk

Regenbooggemeente
Winterswijk is, evenals de gemeente Groenlo, op maandag 11 oktober officieel een ‘regenbooggemeente’ geworden. Die datum was niet toevallig gekozen want het was ‘Coming Out Day’. Op deze dag wordt stilgestaan bij het moment dat lhbtiq+'ers uit de kast willen komen. De dag symboliseert dat iedereen mag zijn wie die is en wie die wil zijn. Er was meteen al een concrete actie: Tegenover het gemeentekantoor werd het originele zebrapad omgetoverd in een regenboog zebrapad, dat officieel geopend werd door wethouder Elvira Schepers.

FOTO 19 Wethouder Elvira Schepers heeft het regenboog zebrapad geopend met assistentie van dragking Mason to Night. Burgemeester Joris Bengevoord en Nicole Rouwmaat kijken toe. Foto Lineke Voltman

Bijzondere vondst in Steengroeve
De Duitse onderzoeker Xaver Donhauser, verbonden aan de universiteit van Bonn, heeft een bijzondere vondst gedaan in de steengroeve bij Winterswijk. Hij trof pootafdrukken van zo’n tien centimeter groot aan van een sauriër. Het is nog niet bekend om welke soort het gaat. De gevonden levenssporen hebben de naam Rynchosauroidus gekregen.

Vosseveld stopt
Vosseveld trekt aan het einde van het seizoen de stekker eruit.  De voetbalclub heeft niet genoeg spelers en vrijwilligers.

Theater Astoria wint Monumentenprijs 2020.

FOTO 20 Theater Astoria wint de monumentenprijs 2020. Foto Rudie Spiecker

Gemeenteraad wil meer woningen op Tuunterveld en aan de Narcisstraat. Wethouder krijgt extra werkbudget voor de uitvoering

Jan Bent zit halve eeuw op de wagen van de Betoncentrale

NOVEMBER 

De familie Van Dam maakt bekend dat Het Wieskamp overgenomen wordt door Capfun. De uitbreiding van de camping gaat door zoals gepland. 

Sinterswijk
Hoewel alles ook dit jaar een beetje anders is dan normaal, komt Sinterklaas gelukkig gewoon naar Winterswijk. Het dorp wordt weer omgetoverd tot Sinterswijk. Geen grootse intocht vanaf het station, maar een tour door het dorp in een rijtuig en de wijk in met een bus.

Winterswijks Schaak Genootschap viert 75-jarig bestaan

Jasmein Roode roept ondernemers op om Winterswijkse armen te ondersteunen. Ze start een actie voor de Voedselbank.

Jos van 't Hooft stopt na 52 jaar als pianostemmer. Hij werkte 52 jaar voor hetzelfde bedrijf: Westera Piano’s en Vleugels.

Eerste steen gelegd bij laatste woning plan Morgenzon.

Plus Bruggers schenkt aan Winterswijkse verenigingen zo'n 25.000 euro. 

DECEMBER 

Portugese zorgmedewerkers aan de slag in de Achterhoek
De dreigende tekorten in de Achterhoekse ouderenzorg zijn een bron van zorg voor de regionale ouderenzorgorganisaties Careaz en Marga Klompé. Ze hebben daarom de handen ineengeslagen en halen samen met bemiddelingsbureau Care Casters eind dit jaar in totaal tien gediplomeerde Portugese verpleegkundigen naar de Achterhoek.

Slagwerkensemble Sint Jan Meddo Nederlands Kampioen

Kerst moet gevierd worden in kleine gezelschappen. 
Geen grootse kerstdiners met veel familie en vrienden. ook dit jaar gooit corona roet in het eten.

FOTO 16 Corso en Co wint in de categorie A. Foto Verona Westera
FOTO 17 De gelukkige prijswinnaars in Lahti. Foto PR European Green Leaf Award
FOTO 18 De minister opent het Grensland College officieel. Foto Ron Rensink Fotografie
FOTO 19 Wethouder Elvira Schepers heeft het regenboog zebrapad geopend met assistentie van dragking Mason to Night. Burgemeester Joris Bengevoord en Nicole Rouwmaat kijken toe. Foto Lineke Voltman
FOTO 20 Theater Astoria wint de monumentenprijs 2020. Foto Rudie Spiecker