FOTO 1Hendrik-Jan Mensink ontvangt de erepenning van de gemeente. Foto: PR Gemeente Winterswijk

FOTO 1Hendrik-Jan Mensink ontvangt de erepenning van de gemeente. Foto: PR Gemeente Winterswijk

Wat gebeurde er in 2021?

JANUARI

Prijzen uitgereikt tijdens digitale nieuwjaarsbijeenkomst
Tijdens de digitale nieuwjaarsreceptie ontvangt Hendrik-Jan Mensink de gemeentelijke erepenning voor inzet behoud SKB. De Winterswijkse IJs Vereniging krijgt 100% Winterswijk Trofee. De Pui Promotie Prijs gaat naar Westera Piano’s en Vleugels.

Nieuwe Raad van Toezicht voor SKB geïnstalleerd
Nieuwe Raad van Toezicht voor SKB geïnstalleerd. Voorzitter van de kersverse Raad van Toezicht is de heer Henk Pijlman. De overige leden zijn mevrouw Tineke Tromp, de heer Peter Littooij en de heer Paul Verploegen. De benoeming is voor een periode van vier jaar.

Hochrath wonen & slapen krijgt predicaat Hofleverancier

FOTO 2 Twee generaties Hochrath zijn trots op het predicaat Hofleverancier. Vlnr Ouders Erwin en Tinie en de huidige eigenaren Christien en Guido. Foto Lineke Voltman

Vaccinaties
Medewerkers IC, SEH en corona-afdeling SKB snel gevaccineerd tegen corona. Op 7 januari werden de eerste zorgmedewerkers van het SKB gevaccineerd. In november werd gestart me de boosterprikken.

Winterswijk twee monumenten rijker
Het college van burgemeester en wethouders heeft twee panden toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst. Het gaat om villa ‘Parnassia’ aan de Wilhelminastraat 33 en villa ‘Hestia’ aan de Wilhelminastraat 37. Extra bijzonder is dat Villa ‘Hestia’ het eerste monument van Winterswijk is met een naoorlogse architectuur.

Kleilagen en steenzout in beeld voor opslag Duits radioactief afval
In Duitsland is al in 2011 besloten om te stoppen met kernenergie. Dat betekent dat er al enige tijd nagedacht wordt waar al het radioactief afval, waaronder de splijtstopstaven uit de kernreactoren, terecht moet komen. Opnieuw wordt daarbij gekeken naar de ondergrondse lagen, die bestaan uit steenzout of geologische klei. In september vorig jaar werd bekend dat daarvoor ook lagen in aanmerking komen die tegen de grens van de Achterhoek aan liggen.

Gemeente kiest Misterweg als voorkeurslocatie bedrijventerrein

Streep door Cultuurkwartier Weurden
De gemeente Winterswijk beëindigt de samenwerking met Explorius Vastgoedontwikkeling bij de ontwikkeling van het Cultuurkwartier. De gemeente gaat het plangebied nu in eigen beheer ontwikkelen. Een aantal weken later neemt de gemeente zelf het initiatief om het plan opnieuw op te zetten.

Dreiging rellen
Na het invoeren van de avondklok, als een van de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, ontstonden overal in het land rellen. Ook in Winterswijk was er een dreiging. Via sociale media werden oproepen gedaan om naar het centrum te komen met wapens en vuurwerk. Er werd een noodverordening afgekondigd. Er was veel politie op de been, aar gelukkig bleef het rustig.

FEBRUARI

SKB werkt samen met MST
Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix gaat weer zo spoedig mogelijk samenwerken met het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede op het gebied van de poliklinische vaatchirurgie. Daarnaast maakt het SKB afspraken met het MST over de beschikbaarheid van gespecialiseerde chirurgie in de avond, nacht en weekenden.

Subsidie voor ‘Vraag het de oud-leerling’
Veel scholen in Nederland kampen met hetzelfde probleem: de leerachterstanden bijwerken van de coronacrisis. Het Gerrit Komrij College bedacht een concept ‘Vraag het de oud-leerling’.

Oriolus van start
Oriolus, inloophuis voor patiënten met en na kanker én hun naasten, officieel van start in het SKB.

Winter in Nederland
In februari werd het even echt winter. Zelf veel scholen bleven dicht omdat het pak sneeuw te dik was. Leraren en kinderen konden niet veilig naar school komen.
De koude periode blijft een tijdje aanhouden zodat ook de schaatsliefhebbers kunnen genieten. Op 12 februari schaatsen dappere mannen als eerste ’t Hilgelo over. De volgende dag, na nog een nacht met vorst tot -15 volgen vele Winterswijkers hun voorbeeld.

FOTO 4 Met de slee van de bh-bulten. Foto Verona Westera

FOTO 5 Dappere mannen schaatsen Hilgelo over. Foto Verona Westera

Vanaf 8 februari mogen de kinderen weer naar basisschool. 

GOLS-station opgeheven
De modelbouwvereniging Het GOLS-station, die vanaf 1983 bestond, is opgeheven. De inboedel ervan is overgegaan naar de Museumwerkplaats Transit Oost.

Burgercheque
De gemeente kende twee aanvragen voor een burgercheque toe. Geld is er ter beschikking gesteld voor een ontmoetingscafé voor mensen met autisme en voor de realisatie van een ontmoetingstuintje bij de woningen aan de Frerikshof.

MAART

Herdenkingsfakkel
Nieuwe herdenkingsfakkel voor Winterswijk ontworpen door Mark Oonk. De nieuwe fakkel wordt een toorts in de vorm van een bloem die een vlam draagt.

FOTO 6 De nieuwe herdenkingsfakkel. Foto PR

665 woningen op de planning
Om ervoor te zorgen dat Winterswijk ook voor volgende generaties een aantrekkelijke plek blijft om te wonen, zet de gemeente fors in op woningbouw. Het afgelopen jaar zijn er in totaal 149 nieuwe woningen opgeleverd. En ook voor de komende jaren staan er nog zo’n 665 woningen op de planningslijst.

Winterswijk breidt netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s fors uit.

Kappers open
Begin maart mochten de kappers weer aan de slag. Ze maakten lange dagen om iedereen weer te ontdoen van de zogenaamde ‘corona-coupe’.

Vrijheidspark
Het was woensdag 10 maart even spannend of het allemaal zou lukken maar na een druk op de knop door wethouder Henk Jan Tannemaat spoten de fonteintjes in de waterspeelplek voor kinderen in het nieuwe Vrijheidspark voor het eerst water.

Er kunnen zestien nieuwe woningen in drie clusters gebouwd worden aan de Droppersweg in Woold.

Hans Huls krijgt Toffe Peer
Hans Huls nam afgelopen vrijdag de Toffe Peer in ontvangst. Hij mag zich het komende jaar de meest maatschappelijk betrokken ondernemer van Winterswijk noemen.

FOTO 7 Hans Huls kreeg de Toffe Peer uitgereikt. Foto: Frank Bosvelt

VVD ook in Winterswijk grootste partij bij Tweede Kamerverkiezingen
In maart kon er gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. In Winterswijk werd, net al landelijk, de VVD de grootste partij. D66 werd de tweede partij, gevolg door CDA. PVV, PvdA en SP, werden vier, vijf en ze. De boerenpartij BBB heeft 5% van de stemmen in Winterswijk binnengesleept en staat op een zevende plek.

Graven oud KNIL-militairen krijgen monumentale status als eerbetoon aan Molukse gemeenschap. 

APRIL

Presentatie Steengroeve Museum
In april werd het nieuwe voorlopig ontwerp Steengroeve Museum Winterswijk gepresenteerd. In de loop van 2023 kan het museum aan de rand van Steengroeve open. Dat zei kwartiermaker Dirk Willink tijdens de presentatie van het voorlopig ontwerp van het Steengroeve Museum Winterswijk.

(MAG WEG) FOTO 8 Het voorlopig ontwerp van het museum bij de Steengroeve. Foto Terra Temporalis

De aftrap van de herinrichting van het tennispark wordt verricht door wethouder Evira Schepers. 

Wethouder Zomer vertrekt, Bert Frings vervangt haar
Wethouder Tineke Zomer neemt ontslag. Ze wordt opgevolgd door Bert Frings. Zomer had in eerste instantie verlof opgenomen. Ze gaf echter aan te denken na de periode van zo’n 12 weken nog niet voldoende te zijn hersteld en diende daarom haar ontslag in.

Muziekvereniging Crescendo viert op originele wijze 75-jarig jubileum met een route75. 

Stichting Cultuurbehoud Achterhoek nieuwe eigenaar synagoge Winterswijk. In oktober is de officiële overdracht.

Ook dit jaar geen festiviteiten rond Koningsdag. Wel verzorgen de gezamenlijke muziekverenigingen een online concert.

Lintjesregen
Burgemeester Joris Bengevoord heeft zestien mensen in Winterswijk verblijd met een koninklijke onderscheiding. Marlies Joldersma-Brouwer werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden: Harry en Elly Kolenaar, Bennie Kolste, Jan Ruesink, Wil Ruijten, Pascal Stroeken, Theo Tetelepta, Elisabeth Verheij, Peter Zieverink, Mona Hanafy Azoz, Michiel Halleriet, Peter ten Hagen, Jan Bruggers, Willem van den Berg, Ronald van Harxen.

Versoepelen
Vanaf 28 april werden de coronamaatregelen een beetje versoepeld. Winkels gingen weer open en ook konden mensen weer het terras op. 

Aftrap Park Achterhoek
Het planten van de eerste boom, een wilde perzik, op donderdag 29 april was het begin van de aanleg van een stadstuin op het nieuwe Park Achterhoek, dat gerealiseerd wordt op het Arrisveld. Wethouder Elvira Schepers had de eer het gat te graven en de boom te planten.

Nieuw plan van aanpak voor Cultuurkwartier
Nadat de gemeenteraad in februari besloot om niet in te stemmen met het ontwikkelplan voor het Cultuurkwartier, was het tijd voor een pas op de plaats: het doel en de scope van de plannen zijn grondig tegen het licht gehouden, met als resultaat een nieuw plan van aanpak.

Familie Hijink boert een eeuw op boerderij De Kip
Waar de naam van de boerderij helemaal precies vandaan komt weet de familie niet, maar inmiddels boert de familie Hijink een eeuw lang op boerderij De Kip aan de Greuneweg in Meddo.

Lensink sociaalste ondernemer
Lensink Tweewielers is in de jaarlijkse verkiezing van SP Winterswijk door een meerderheid van de kiezers verkozen tot sociaalste ondernemer van 2021.

MEI

Veel protesten tegen bedrijventerrein
“De keuze voor een bedrijventerrein aan de Misterweg is op verkeerde gronden, uitgangspunten en aannames gebaseerd en gaat financieel niet opbrengen, wat in de B&W nota in januari is voorgespiegeld.” Met deze woorden eindige Victor Hartong tijdens de inspraakronde van de gemeenteraadsvergadering van 23 april zijn betoog. In de loop van het jaar laten omwonenden en natuurorganisaties van zich horen. Er is veel verzet tegen de komst van een bedrijventerrein. In september wordt de knoop doorgehakt en wordt de grond aan de Misterweg aangewezen als toekomstig bedrijventerrein.

FOTO 10 Protesten tegen aanwijzen van het nieuwe bedrijventerrein. Van links naar rechts. Edwin Nijenhuis, Johan Damkot, Erik Kruisselbrink, bij het beekje. Foto Clemens Bielen

Aandacht voor Tante Riek bij nationale herdenking
Dit jaar was er in verband met de coronamaatregelen geen bijeenkomst rond de National Dodenherdenking. Toch werden er dinsdagochtend bloemen gelegd bij de oorlogsmonumenten in Winterswijk. Er was uitgebreid aandacht voor verzetsvrouw Tante Riek in de uitzending van de Nationale Herdenking op NPO1.

FOTO 11 Margriet Vroomans bij het monument van Tante Riek. Foto Uitzending NOS

Testen voor grensovergang
Inwoners van de Achterhoek die voor hun werk, voor zorg of voor onderwijs naar Duitsland moeten, mogen alleen de grens over met een negatieve coronatest.

Lydia ter Welle neemt na ruim dertig jaar afscheid van Achterhoek Nieuws.

FOTO 12 Lydia ter Welle neemt afscheid. Foto: Anouk Kots

JUNI

Postbode Hannah in het zonnetje gezet
Postbode Hannah werd door de bewoners van de Pashegge in het zonnetje gezet. Hannah stopt namelijk met post bezorgen, en haar 'klanten' op de Pashegge spraken zo hun waardering uit voor de vrolijke en toegewijde manier waarop zij zich van haar taak heeft gekweten, de afgelopen jaren.

Eendracht winnaar club van het jaar Winterswijk én Gelderland.

Wim Wassink neemt -bijna- afscheid na ruim 40 jaar postbezorgen.

FOTO 13 Wim op de onderste rij, derde van links wordt hartelijk toegejuicht door zijn collega’s. Foto Han van de Laar

Koningin Máxima opent pand van Hesselink
Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdag 3 juni het nieuwe bedrijfspand van Hesselink Koffie in Winterswijk geopend. Het nieuwe pand is energieneutraal, de koffie wordt klimaatneutraal geproduceerd en de buitenruimte is ingericht om de biodiversiteit te versterken

FOTO 14 Koningin Máxima plant een boom in de tuin bij Hesselink Koffie. Foto Albert Nieboer

Inge de Wit nieuwe bestuurder SKB Winterswijk

In juni mogen ook de musea na een aantal maanden weer open. Wel moeten strikte coronamaatregelen opgevolgd worden. 

Vestigingen Schaervoorde gaan dicht
De vestigingen Dinxperlo en Winterswijk van Christelijk College Schaersvoorde sluiten op termijn. “Bij het traject dat hiervoor doorlopen wordt staat duidelijkheid voorop”, aldus rector Wilma van Velden. “Voor de zomervakantie valt de definitieve beslissing hoe de uitfasering eruit ziet.

Achterhoek Nieuws in terug de hele Achterhoek 
Achterhoek Nieuws neemt Oude IJsselstreek Vizier, Doetinchems Vizier en Montferland Journaal over van DPG Media. Daarmee bedient de uitgever van onder andere deze krant, de gehele Achterhoek.

Marijt Helmink wordt de nieuwe directrice van theater De Storm. Zij volgt Ineke van Empel op die in september met pensioen gaat. 

Minni Manna
De Stichting Mini Manna start met een supermarkt voor inwoners, die een inkomen rond het minimumniveau hebben, aan de Ratumsestraat. De supermarkt wordt gecombineerd met een kleine kringloopwinkel, waarin iedereen kan winkelen.

Grensland College geopend
Het is een feestelijk moment,  wethouder Elvira Schepers draagt, namens het gemeentebestuur, de sleutel van het Raadhuis over aan de directeuren van drie samenwerkende onderwijsinstellingen. Onder de paraplus van Hogeschool Han, Saxion en het Graafschap College is in Winterswijk een hoogwaardige onderwijslocatie ontstaan: het Grensland College. Het Grensland College start met Associate degree (Ad)-opleidingen in de Achterhoek. De praktijkgerichte hbo-deeltijdopleidingen bieden de mogelijkheid in slechts twee jaar naast een baan op hbo-niveau verder te leren of bij te scholen.


FOTO 2 Twee generaties Hochrath zijn trots op het predicaat Hofleverancier. Vlnr Ouders Erwin en Tinie en de huidige eigenaren Christien en Guido. Foto Lineke Voltman
FOTO 4 Met de slee van de bh-bulten. Foto Verona Westera
FOTO 5 Dappere mannen schaatsen Hilgelo over. Foto Verona Westera
FOTO 6 De nieuwe herdenkingsfakkel. Foto PR
FOTO 7 Hans Huls kreeg de Toffe Peer uitgereikt. Foto: Frank Bosvelt
(MAG WEG) FOTO 8 Het voorlopig ontwerp van het museum bij de Steengroeve. Foto Terra Temporalis
FOTO 10 Protesten tegen aanwijzen van het nieuwe bedrijventerrein. Van links naar rechts. Edwin Nijenhuis, Johan Damkot, Erik Kruisselbrink, bij het beekje. Foto Clemens Bielen
FOTO 11 Margriet Vroomans bij het monument van Tante Riek. Foto Uitzending NOS
FOTO 12 Lydia ter Welle neemt afscheid. Foto: Anouk Kots
FOTO 13 Wim op de onderste rij, derde van links wordt hartelijk toegejuicht door zijn collega’s. Foto Han van de Laar
FOTO 14 Koningin Máxima plant een boom in de tuin bij Hesselink Koffie. Foto Albert Nieboer