André van Nijkerken (links) en Richard Berenschot. Foto: RTVSlingeland
André van Nijkerken (links) en Richard Berenschot. Foto: RTVSlingeland

Nieuwe partij Morgen wil verbindende rol spelen in nieuwe gemeenteraad

Algemeen

Beter invulling geven aan iedereen betrekken bij besluit-vorming

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Aan de gemeenteraadsverkiezingen op 13 maart 2021 zullen acht partijen deelnemen. André van Nijkerken, ex-wethouder van Winterswijks Belang, is een van de oprichters van de nieuwe partij Morgen. De partij wil op de eerste plaats een verbindende rol spelen.

‘Een ander geluid, maar niet van polarisatie’
“We willen per se een eigen geluid laten horen”, zegt Van Nijkerken. Hij denkt dat een achtste partij niet teveel hoeft te zijn. “Op de inhoud moeten we elkaar kunnen vinden. Uiteindelijk zijn het nog steeds 21 raadsleden, die het met elkaar eens kunnen worden. Wij denken daarbij een verbindende rol te kunnen spelen.” “We willen een ander geluid laten horen”, zegt Richard Berenschot. “Niet een geluid van polarisatie. Wij hebben het beeld dat het er alleen om gaat om eigen standpunten te verdedigen, niet om het verbinden. Wij willen als achtste partij de zeven partijen verbinden.” Morgen vindt dat het niet goed gaat in de huidige gemeenteraad. “We verwijtende anderen niets”, zegt Berenschot. “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in de raad het beste voor Winterswijk wil. Een bijdrage leveren aan het algemeen belang is te prijzen, maar de partijen laten kansen liggen.”

‘Heilige vuur zakte naar waakvlamniveau’
Van Nijkerken is in september gaan nadenken over een terugkeer in de politiek. Van 2006 tot 2010 was hij wethouder voor Winterswijks Belang. “WB is ooit ontstaan om mensen vroegtijdig te betrekken en voor een eerlijker open politiek. Daar hebben we zeker in de beginjaren met verve invulling aan gegeven.” Het strandbad en andere projecten werden gerealiseerd. “WB heeft alles bereikt waarvoor ze zijn opgericht. In 2014 heb ik de vraag gesteld of we nog wel mee moesten doen.” De partij ging door en Van Nijkerken werd zelfs lijsttrekker. Daarna werd hij niet opnieuw wethouder. Hij werd ook geen fractievoorzitter, maar koos voor een rol op de tweede rij. “Het heilige vuur verdween en zakte naar waakvlamniveau. Maar in september is het vlammetje weer opgelaaid.” Er kwam toen een groepje bij elkaar dat nadacht over een nieuwe partij.

‘Politiek is geen spel’
Richard Berenschot maakte onderdeel uit van het groepje. Hij heeft geen WB-verleden. In 2016 werd hij weer inwoner van Winterswijk. De politiek heeft hij altijd vanaf de zijlijn gevolgd. “Maar nu niet meer.” Hij vond van alles over de Winterswijkse politiek, maar kiest er nu voor om zelf actief te worden. Hij ziet dat landelijk en plaatselijk te veel energie wordt gestoken in de 10% waarover de partijen het oneens zijn, terwijl ze het over 90% eens zijn. Het stoort hem dat over een politieke arena en over politiek spel wordt gesproken. “Het is geen spel. Het is geen bubble, waarin we met elkaar een spel spelen. Dit gaat over de burgers en de toekomst van Winterswijk en onze eigen kinderen.” Berenschot erkent dat alle partijen hun eigen doel hebben. “Maar er is ook een gezamenlijk doel. Over het toekomstbeeld van Winterswijk kunnen we het eens worden. Daarna kun je goede discussies over de inhoud voeren.”

Geen goede invulling meer van de betrokkenenparagraaf
De nieuwe partij Morgen is met name ontevreden over hoe de besluitvorming over belangrijke onderwerpen als het bedrijventerrein aan de Misterweg tot stand is gekomen. De betrokkenenparagraaf, die dankzij WB werd ingevoerd, is er nog steeds, werkt volgens Van Nijkerken niet goed meer. “Die wil Morgen nadrukkelijker op de kaart zetten. Het zal niet gemakkelijk worden om het over sommige onderwerpen eens te worden, maar ga in ieder geval vroegtijdig het gesprek aan. Luister met respect naar ieders verhaal en probeer samen de puzzel te leggen.” Hoewel de nieuwe partij zeker opvattingen heeft over allerlei onderwerpen is onderscheiden voor Morgen geen doel op zich. “Wij willen voor Winterswijk goede dingen doen”, zegt Van Nijkerken. “We weten dat het proces naar resultaten toe goed moet worden georganiseerd en dat vroegtijdig iedereen betrokken moet worden. Op de kandidatenlijst van Morgen zullen mensen staan die ervaring hebben met deze processen. Die deskundigheid wil Morgen aan de gemeenteraad toevoegen ‘in het belang van Winterswijk’”.

Eerst kijken of kiezer behoefte heeft aan Morgen
André van Nijkerken verwacht zeker een zetel in de nieuwe gemeenteraad. “Wij willen aan tafel met één, twee of meer mensen. Wij willen meepraten. De grootste worden is niet onze ambitie. Als Winterswijk er voor kiest dat wij niet nodig zijn is het ook goed, dan gaan we weer andere dingen doen. Maar we willen onze kracht aan Winterswijk ter beschikking stellen.” Over het eventueel leveren van een wethouder wordt nog niet nagedacht. Richard Berenschot noemt dat een ‘vorm van machtdenken’. “We lopen er niet voor weg, maar het is geen doel op zich. Iets meer dienstbaarheid zou ons met z’n allen sieren. Laten we eerst kijken hoe de kiezer beslist, of ze behoefte hebben aan een ander geluid, een genuanceerd geluid. Daarna kijken we wel verder.”

Andre van Nijkerken. Foto: RTV Slingeland