De pakketten werden afgeleverd. Foto: Henri Walterbos

De pakketten werden afgeleverd. Foto: Henri Walterbos 

Horecaman verrast SKB zorgtoppers met 500 lunchpakketten

Algemeen

‘Respect en waardering kost gewoon helemaal niks en kan iedereen geven’

Door Henri Walterbos

WINTERSWIJK - Buiten wordt het steeds kouder met de intrede van Koning Winter in de aanloop naar Kerst, binnen in het SKB wordt het steeds warmer, door menselijke warmte. ‘De helden van de zorg’ worden weer eens in het zonnetje gezet, een hart onder de riem gestoken. Het is de Winterswijkse horecaman Toby Spellbrink van Eetcafé De Lamme BijHillen die eerder deze maand op Facebook een oproep deed zorgtoppers in Winterswijkse zorginstellingen te verrassen. ‘Hij moest iets doen’, vond hij. Hij verzocht collega ondernemers hem hierin te ondersteunen en indien mogelijk van waar te voorzien. 

Dat lukte. Woensdagmiddag ‘een optocht’ van vrouw- en manschappen die onder aanvoering van Spellbrink de banken en vloer bij de receptie van het ziekenhuis vol plaatsen met liefst 500 presentjes voor de medewerkers van het SKB die met de Kerst en Oud en Nieuw moeten werken, ziekenhuis breed. Ook medewerkers van afdelingen als receptie, bewaking, schoonmaak en logistiek delen mee.

In het pakketje een ‘kerst- en nieuwjaarskaart’, een biertje, een frisje en een bon voor 2 personen voor een lunchplankje dat de medewerker bij De Lamme kan souperen of thuis laten bezorgen. Op de voucher de hartverwarmende boodschap ‘Wie hard werkt moet ook kunnen ontspannen…Even een momentje speciaal voor jou’.

Krachten bundelen
“’Zorgen voor de zorg’, dat kunnen we niet alleen, vooral niet in een periode die ook voor de horeca erg zwaar is, maar door het bundelen van krachten komen we veel verder”, liet Spellbrink al weten op zijn socials. “Zo hebben we een heleboel drankjes en biertjes gekregen van de Terborgse wijncentrale, flesjes prosecco, koffie van Beukenhorst, zodat we ook een gratis kopje koffie bij de lunchvoucher aan kunnen bieden als de voucher bij de Lamme wordt genuttigd, van Koos Prins groente en fruit voor het buffet op locatie, van Hanos en Bidfood diverse producten voor de lunchvouchers, rollen inpakfolie van Monere bloemdecoraties om alle pakketten feestelijk in te kunnen pakken. We hebben zelfs een heleboel kaarten gekregen van Primera Overstegen in Doetinchem. En natuurlijk iedereen bij de Lamme en Bijhillen, die alle goederen in ontvangst nemen, hier mooie pakketjes van maken en alles bij de juiste zorgorganisatie afleveren. Samen pakketten maken geeft ook gevoel van saamhorigheid”, aldus Toby. “Samen zorgen we ervoor dat de zorg even kan ontspannen en genieten. Wat ons opvalt, de waardering die de zorg krijgt door deze actie, is misschien voor de zorgers nog wel het meeste waard. Respect en waardering kost gewoon helemaal niks en kan iedereen geven.”

Naast medewerkers SKB werden ook medewerkers uit andere zorginstellingen in Winterswijk verrast. Was het oorspronkelijk de bedoeling tussen de 750 en 1000 pakketten te verspreiden, de teller staat inmiddels op 1100, en er komen nog steeds aanvragen binnen die Toby voornemens is te honoreren.

Opsteker
Namens SKB was het Gerdie Duenk, verpleegkundige IC-afdeling, die reageerde op de oproep van Spellbrink en intern contactpersoon werd. Samen met haar collega van de IC-afdeling Petra Sasse nam ze de organisatie en uitvoering op zich. “Iedereen vond het fantastisch”, kijkt Gerdie terug op de uitdeelactie. “Een erg leuke opsteker. Dat doet een mens goed. Erg goed voor de moraal. Het is zo ontzettend lief dat er aan ons gedacht wordt, en dan geïnitieerd door een ondernemer die het zelf ook niet gemakkelijk heeft.”