Een van de hoogtepunten van het jaar. Winterswijk werd de winnaar van de Green Leaf Award. Foto PR

Een van de hoogtepunten van het jaar. Winterswijk werd de winnaar van de Green Leaf Award. Foto PR

Het jaar 2021 stond in het teken van corona

Algemeen

‘Heb toch nog veel kunnen doen voor Winterswijk’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “Een van de hoogtepunten van 2021 was de ontvangst van koningin Máxima. Zij was hier in juni voor de feestelijke heropening van het pand van koffiebranderij Hesselink. Dat ze zou komen was stilgehouden, omdat men geen grote toeloop wilde. De koningin was zeer geïnteresseerd in de vernieuwde energiezuinige koffiebranderij. Tevens in de duurzaamheidsprojecten die door Hesselink worden uitgevoerd bij de koffieboeren die voor hen koffie produceren.” Met burgemeester Joris Bengevoord blikken we terug op het jaar 2021 en kijken vooruit naar 2022. Een selectie.

“Een ander hoogtepunt was het winnen van de internationale ‘European Green Leaf Award 2022’. De prijsuitreiking vond plaats in het Finse Lathi. Uit zes genomineerde finalisten werden het Portugese Valongo en Winterswijk gekozen.” Bengevoord nam de eerste prijs in ontvangst: “Dit is een prijs voor alle inwoners van Winterswijk. Daar gaan we ook zeker nog wat van merken in 2022, want met elkaar worden er allemaal mooie projecten opgezet en uitgevoerd. Dat was ook de reden voor de toekenning van die prijs. We zijn al volop bezig met de voorbereidingen!”

Corona
Uiteraard stond 2021 vooral in het teken van corona met alle beperkingen van dien. De lockdown duurde van 15 december 2020 tot 5 juni van het afgelopen jaar. Tijdens een deel van deze periode was er ook een avondklok. “Gelukkig zijn er geen rellen geweest. Wel is -op basis van signalen die ons bereikten- het centrum even aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Vanaf 5 juni tot eind november was alles weer redelijk normaal. Met de beperkingen toen viel te leven, maar helaas is nu alles weer aangescherpt. We zullen dus ook weer strenger gaan handhaven om zo het virus onder de duim te krijgen. Waar ik trots op ben, is dat we snel konden helpen als bedrijven of verenigingen in financiële nood verkeerden. We hadden een budget beschikbaar en konden, daar waar nodig, vaak binnen drie dagen de helpende hand bieden.”

Oude raadhuis
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven heeft het Grensland College officieel geopend en daarmee heeft het oude raadhuis een aantal prachtige functies gekregen. Naast huisvesting en inloop voor 100procent Winterswijk (VVV) en een vernieuwde raadzaal kan er hier nu ook op Hbo-niveau gestudeerd worden. Staatssecretaris van Economische Zaken Dilan Yesilgöz reikte online aan groep 7 van de St. Jozefschool de prijs uit van het landelijk project ‘Van Wind naar Watt’. Namens haar mocht de burgemeester het bijbehorende cadeau aan de leerlingen overhandigen.

Buren
“Wat ik ook erg belangrijk vind, is dat we de contacten met onze Duitse buren op allerlei gebied en in mijn geval op burgemeestersniveau, verder hebben kunnen uitbouwen. Ik durf rustig te stellen dat de samenwerking beter is dan ooit.” Samen met de burgemeester van Enschede heeft Bengevoord een mand met streekproducten opgestuurd naar de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Dit omdat hij tijdens een staatsbanket met onze koning en koningin de markt en het koopcentrum van beide gemeentes noemde en roemde. “De fijnproevers langs de grens konden bijna niet wachten totdat de markten in Winterswijk, Enschede en andere grenssteden weer opengingen. Gebakken vis, frietjes en frikandellen zijn gewoon onmisbaar.”

Aandacht
“Een ander aspect waar ik trots op ben, is de opening van het fraaie Vrijheidspark. Tevens dat vanaf daar de 4 mei herdenking rechtstreeks uitgezonden werd op NPO1 en NPO2. Wereldwijde aandacht, zelfs van BBC-Worldservice kreeg onze ijsbaan: ‘The miracle of Winterswijk’. Ook de landelijke media, zoals het NOS Journaal en de kranten besteedden aandacht aan deze wonderijsbaan, die als eerste open ging bij lichte vorst.

“In beperkte en aangepaste mate hebben we toch een aantal aspecten van het Volksfeest kunnen vieren. De kermis draaide volop en bloemencorsowagens stonden in volle glorie opgesteld in het Scholtenbrugpark. Daar kon men langs lopen, waardoor de corsobouwers alle eer van hun werk kregen. Op de valreep van dit jaar werd bekend dat de ruim dertig Nederlandse bloemen- en fruitcorso’s, waaronder die van Winterswijk, op de internationale UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed staan. Daar ben ik als burgemeester natuurlijk ook erg trots op en wil iedereen feliciteren die er een bijdrage aan heeft geleverd.”

Ook de lintjesregen vond weer plaats. Net als vorig jaar op aangepaste wijze. Zestien Winterswijkers ontvingen thuis hun Koninklijke Onderscheiding. De lintjestour werd feestelijk opgeluisterd door het draaiorgel van Pedro Juriën. Speciaal hiervoor had hij het Wilhelmus op zijn repertoire gezet.
“Verder ben ik tevreden dat het college en de raad knopen hebben doorgehakt over wonen (uitbreiding De Rikker met circa 200 woningen) en werken (het nieuwe bedrijventerrein Misterweg).”

Vooruitblik
De gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden op 14, 15 en 16 maart 2022. Joris Bengevoord mikt op een grotere opkomst dan in 2018, toen was die 59,1%. “Op naar een percentage van 60-plus. Alle basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 worden uitgenodigd in de vernieuwde raadzaal om daar iets te horen over onze democratie en het belang van het stemmen.”

Nederland is op 1 april 1572 ontstaan en dus komend jaar 450 jaar oud. Dat zal zeker ook worden gevierd, zowel landelijk als plaatselijk. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Hiervoor hebben we twee projectleiders benoemd.

“Ook het SKB zal vast de nodige aandacht krijgen. Ik zat in een radio-uitzending bij NPO1 over de streekziekenhuizen naast de nieuwe bestuurder van het SKB, Inge de Wit. Met elkaar blijven we ons inzetten voor het behoud van deze zeer belangrijke voorziening. Tevens blijven we ons uiteraard inzetten voor stikstofreductie en duurzaamheid. Per 2030 willen we energieneutraal zijn.”

Samenvattend kan worden gezegd dat er in 2021 ondanks alle beperkingen door corona toch veel mooie dingen zijn gerealiseerd.

Een ander hoogtepunt: Koningin Máxima heropent koffiebranderij Hesselink. Foto Marieke Dijkhof