Bij alle oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats brandden op kerstavond lichtjes. Foto: PR
Bij alle oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats brandden op kerstavond lichtjes. Foto: PR

Lichtjes bij de oorlogsgraven op kerstavond

Algemeen

WINTERSWIJK - Twee jaar geleden zijn op kerstavond op de Algemene Begraafplaats voor de eerste keer lichtjes geplaatst bij de 49 oorlogsgraven van geallieerde militairen uit de Britse Gemene Best. Ongeveer 80 belangstellenden zorgden ervoor dat op de graven meerdere lichtjes brandden. Een koperseptet van de Eendracht leverde een muzikale bijdrage. 

Vorig jaar kon vanwege corona het gezamenlijk neerzetten van de herdenkingslichtjes niet doorgaan. Wel werd er voor gezorgd dat ook op die kerstavond de lichtjes brandden.

Nog steeds speelt corona ons parten. Ook nu kan van het gezamenlijk neerzetten van de kaarsjes geen sprake zijn. Toch werden ook dit jaar op kerstavond de graven verlicht door vele kaarsjes die door menigeen in de loop van de dag voor kerst waren neergezet

Het initiatief voor het plaatsten van kaarsen bij oorlogsgraven ontstond in 2015 op de Holterberg. Inmiddels vindt dit idee al navolging op meer dan 440 erebegraafplaatsen. Het is goed dat ook in Winterswijk dit initiatief navolging vindt. Hopelijk zal het, ondanks corona, uitgroeien tot een belangrijke traditie.