De kerstboom in de Zonnebrinkkerk. Foto: Ans ter Horst
De kerstboom in de Zonnebrinkkerk. Foto: Ans ter Horst

PGW past aanbod kerkdiensten tijdens de Kerst aan

Algemeen

WINTERSWIJK – Kerst is zo’n belangrijk feest in de de samenleving, dat juist dan veel mensen zich aangetrokken voelen om de kerk te bezoeken. Nieuwe coronavarianten en hoge besmettingscijfers maken besluiten noodzakelijk om het kerkbezoek te beperken. “Dit staat eigenlijk haaks op de gedachte achter Kerstmis”, aldus de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW). De overheid heeft de onlangs ingestelde avondlockdown verlengd. Er was al een dringend beroep gedaan op de kerken om geen samenkomsten na 17.00 uur te houden. Dit is voor de PGW aanleiding om het aanbod van kerkdiensten tijdens de kerstdagen ingrijpend aan te passen. Evengoed blijven er voldoende mogelijkheden om een dienst van de PGW te volgen.

Door onze verslaggever

Met spijt ziet de Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW) zich genoodzaakt om het kerstfeest in 2021 gedeeltelijk ‘online’ te doen wat betreft de kerkgang. De PGW richt zich daarbij naar het advies van de Protestantse Kerk Nederland en de oproep van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken. De Jacobskerk op de Markt en de Zonnebrinkkerk hebben beide de mogelijkheid om via YouTube de diensten uit te zenden. Het YouTube kanaal is te bereiken via de website van de PGW, www.pgwinterswijk.nl. Mensen kunnen op die manier onderdeel van de gemeente vormen, vanuit de eigen huiskamer.

Kerstavond
Doorgaans zit de kerk op kerstavond stampvol. Doordat er meestal meerdere diensten achter elkaar zijn, moeten de bezoekersstromen in goede banen worden geleid. Maar de PGW kan nu op kerstavond geen kerkgangers toelaten. In de plaats hiervan is er om 21.00 uur een uitzending vanuit de Jacobskerk met dominee Freerk Hovinga. Het saxofoonkwartet van muziekvereniging Eendracht verleent medewerking aan deze dienst, evenals enkele cantorijzangers.

Kerstdagen
Op eerste kerstdag is er om 10.00 uur in de Jacobskerk een gezinsdienst met dominee Reinoud Wentink. Deze viering heet ‘Kerst voor jong en oud’ en is voorbereid in samenwerking met de kindernevendienst. Aan deze dienst werken enkele leden van de PGW-band mee, de huisband van de protestantse gemeente. Op zondag tweede kerstdag vindt er om 10.00 uur een ochtendviering plaats in de Zonnebrinkkerk, weer met dominee Freerk Hovinga.

Kerkgangers zijn bij beide morgendiensten van de PGW hartelijk welkom. Door de verplichte anderhalve meter afstand is er maar voor een beperkt aantal mensen plaats. Daarom dienen belangstellenden hun plaats vooraf te reserveren. Dit kan door te bellen naar telefoon 06-23530508, uiterlijk donderdag 23 december om 17.00 uur.

Verder worden alle vieringen rondom Kerstmis aangeboden via het YouTube kanaal van de PGW. Deze diensten zijn enkele dagen daarna nog te bekijken. De PGW wenst iedereen een gezegende kerst in goede gezondheid toe en heet iedereen welkom bij de online vieringen.


www.pgwinterswijk.nl