Bep Schilder. Foto: Miranda Stevens
Bep Schilder. Foto: Miranda Stevens

8 keer 8erhoeks met Bep Schilder

Favoriete plek in de Achterhoek:
“Het pad tussen de Berkel en de ijsbaan in Zutphen. Dat ligt daar zo dromerig, vooral als de witte zwanen in de winter op het ijsbaanwater drijven...”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“De winkel ‘ZUIVER GELUK’, in de Spittaalstraat. Voor bijzondere cadeaus, inspirerende boeken en helende sessies. Daar staat, ligt en hangt zoveel moois dat je stemming en je energieniveau automatisch ‘opwaardeert’. Het ruikt er gewoon hemels. Ze werken er met mensen die in ruil daarvoor 'een dag in de winkel mogen staan’, om hun eigen spiritueel georiënteerde praktijk te promoten en praktiseren in de vorm van sessies en workshops.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
“De Sint Janskerk in Zutphen. Die staat daar zo troostrijk, in zijn eentje, aan de rand van het veelgeprezen historische centrum. Ik volg tegenwoordig, digitaal, hun zondagse vieringen, o.a. om te kunnen genieten van de subtiel vormgegeven en gekleurde glas-in-loodramen. En de mooie, meerstemmige klanken van hun bescheiden koor.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
“Schrijver/journalist/columnist Wim Boevink. Ik vond het heel erg dat hij verdween bij dagblad ‘Trouw’ en was daarom blij verrast toen hij hier, in mijn nieuwe huis-aanhuisblad, weer ‘opdook’. Als geen ander weet hij de schoonheid en de waarde van ‘het kleine’ te beschrijven. Een rasechte kunstenaar.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
“De Zutphense zangeres Marlies Claasen. Eric Scherder zei over haar: ‘Toen Marlies zong, daalden er engeltjes neer vanaf het plafond’. Ze deed dat tijdens de tv-opnames voor het college Muziek en het brein. Zelf zei ze daarover: ‘De nagalm van je eigen stem horen in het Amsterdams Concertgebouw. Een cadeautje in donkere coronatijden’. Zo mooi...”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
"Dat heb ik door corona nog niet kunnen ontdekken, maar zodra de gelegenheid zich voordoet, zal ik graag het speciaal bier van de kleinschalige Zutphense brouwerij ‘Chamaven' uitproberen.”

Mooiste Achterhoekse lied:
“Hier in de Achterhoek, van de Knasterds. (Heerlijke videoclip op youtube.)”

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“Dan toch die van het ‘naoberschap’. Toen ik hier kwam wonen, werd ik allerhartelijkst ontvangen door de buren. Ze respecteren mijn autistische moeite met (op) bezoek (gaan), maar zijn er voor me wanneer ik ze nodig heb. Ook kochten ze spontaan mijn boeken en promootten die uitbundig in hun grote en veelzijdige vriendenkring.”