Giotto di bondone the adoration of the-magi cappella scrovegni a padova-padova Italy 1305. Foto: PR

Giotto di bondone the adoration of the-magi cappella scrovegni a padova-padova Italy 1305. Foto: PR

niet van toepassing

Henny Lamers gast bij Ankomm’n met ‘De Ster van Bethlehem: feiten en fictie’

Algemeen

CORLE -  Op dinsdag 21 december vanaf 14.30 uur geeft Henny Lamers de presentatie ‘De Ster van Bethlehem: feiten en fictie’. De presentatie met prachtige beelden is live bij te wonen bij gastgalerij Ankomm’n in Winterswijk. Vooraf aanmelden is wel nodig, in verband met beperkt aantal deelnemers.

Als mensen Kerstmis vieren dan hoort daar de ster van Bethlehem bij. Vaak wordt die afgebeeld als een komeet of staartster. Maar was het dat wel? Hoe komt men eigenlijk aan het verhaal van die ster? De evangelist Mattheus schrijft er heel summier iets over. Hij beschrijft dat een paar wijzen uit het Oosten naar Jeruzalem komen omdat ze een ster volgden die aangaf waar de nieuwe koning geboren was. Ze kwamen aan het hof van de achterdochtige koning Herodus die van niets wist, en voor de zekerheid alle pasgeboren Joodse jongetjes liet doden. Maar Herodus was al 4 jaar dood voor het begin van onze jaartelling. Dus er klopt iets niet. 

De wijzen waren zeer waarschijnlijk astrologen uit het hoog ontwikkelde Babylon in het huidige Irak. Ze moeten maanden onderweg zijn geweest en dus moeten ze iets bijzonders aan de hemel hebben gezien dat lange tijd zichtbaar was. Het was dus geen gewone ster. Was het een vallende ster, een ontploffende ster, een komeet, of misschien een samenstand van planeten, die voor astrologen een bijzondere betekenis had? Maar waarom zou dat wijzen op de geboorte van een nieuwe koning in Judea?
De bevlogen spreker zal uitleggen hoe men aan het verhaal van de ster van Bethlehem komt: wat staat er precies in de bijbel? Aanwezigen zullen zien hoe die ster door de eeuwen heen in de kunst is afgebeeld. Zij bewonderen ook prachtige opnamen van verschijnselen aan de sterrenhemel die laten zien wat die ‘ster’ geweest zou kunnen zijn. Nu is het mogelijk om heel secuur kunnen terugrekenen hoe de hemel rond de tijd van Jezus’ geboorte er in Babylon uitzag. Zo kan het echte geboortejaar van Jezus worden bepaald.

Er is tijdens de bijeenkomst ruim gelegenheid voor het stellen van vragen.
Aanmelden kan via anita@ankommn.nl, maximaal 15 bezoekers. Na aanmelding ontvangt men nadere informatie.
Prof Henny Lamers is astronoom aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is een bekend popularisator van de sterrenkunde. Hij was genomineerd als docent van het jaar van de Universiteit Utrecht en gaf al meer dan 700 populaire voordrachten in binnen en buitenland voor allerhande gezelschappen en scholen. Hij is erelid van de American Astronomical Society. Er is een planetoïde naar hem genoemd.