Regionale zorgverleners: Help ons zorgen

Algemeen

REGIO - De regionale zorgverleners doen een dringend beroep op iedereen om de zorg te helpen. Nu al komt op verschillende plekken de zorg in de knel. Huisartsen, thuiszorg, ambulancedienst, ziekenhuizen en verpleeghuizen vragen ieders hulp.

Dat kan het beste door de maatregelen goed te volgen. En natuurlijk vaccineren en testen bij klachten (ook na vaccinatie).

Mijd de zorg niet
Het is belangrijk om de huisarts te bellen bij klachten. “Ondanks de drukte kunnen we patiënten met klachten echt nog wel helpen”, zeggen de huisartsen in de regio. Het is verstandig om overdag de eigen huisarts te bellen. Patiënten met klachten die niet bellen bedoelen het goed en willen de zorg niet extra belasten. Dat is niet verstandig, omdat de klachten dan kunnen verergeren. Mensen kunnen altijd bellen met de assistente om te overleggen.

Kijk naar elkaar om
In de thuiszorg en wijkverpleging lopen zorgmedewerkers tegen hun grenzen aan. Mantelzorgers, maar bijvoorbeeld ook anderen die wat tijd over hebben, kunnen lichte zorgtaken overnemen. Soms is het fijn dat juist de praktische dingen door bijvoorbeeld de buren kunnen worden overgenomen. Zoals het opwarmen of aanreiken van een maaltijd bij iemand met dementie of kousen uit doen tijdens een kopje koffie. Door te helpen met deze praktische zaken, worden deze zorgmedewerkers wat ontlast. En waarom niet in een briefje in de bus doen bij anderen om hulp aan te bieden?

Zorg goed voor jezelf
Door een goede weerstand is het lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden. Gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen ondersteunt de weerstand. Het afweersysteem werkt het beste bij een gezonde levensstijl.

Maak een plan
Het is goed om nu al na te denken over wat kan gebeuren bij ziekte. Wie kan er helpen als het nodig is? Wie zijn de contactpersonen? Wie mag er beslissingen nemen? Nu al nadenken en praten met de huisarts en naasten over welke zorg men wil ontvangen. Over opname in een verpleeghuis of ziekenhuis. Het is verstandig om daar nu al afspraken over te maken.


Acutezorgeuregio.nl/helponszorgen

#helponszorgen

#noaberzorg