Ria Elstgeest in haar Larense tuin met de honden Kenya en Sonya. Foto: Eva Schuurman
Ria Elstgeest in haar Larense tuin met de honden Kenya en Sonya. Foto: Eva Schuurman

8 keer 8erhoeks met Ria Elstgeest

Favoriete plek in de Achterhoek:
“Hier, mijn thuis. Het is een woonboerderij van net 20 jaar oud. Mijn man is van het hergebruiken van materiaal, hij heeft een tuinhuis gemaakt en we hebben een ren voor de honden. De grote tuin met vijver was heel gedegen, er stonden buxussen in. Tja, wat ergens staat kun je niet zomaar verruïneren; ik was heel blij met de buxusmot.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“De Stichting Welzijn Lochem met Bram Buiting aan het hoofd.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
“De Broederenkerk waar de bibliotheek van Zutphen in huist. Het is met dezelfde zorg als Kasteel Ruurlo gerestaureerd, daar vind ik het ook zo mooi.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
“Chloë Butler, zij doet een co-onderzoek bij ‘SWL’. Het is een Ierse jonge vrouw van midden 20 die met zoveel respect en zo minutieus onderzoekt hoe veerkrachtig de mensen in de gemeente Lochem zijn. Ze spreekt vloeiend Nederlands en heeft zo’n 11 mensen bereid gevonden om anoniem een ‘live-event’ te delen en te vertellen hoe ze daaruit gekomen zijn. Over waar ze de kracht vandaan hebben gehaald. Ik heb 3 van die mensen mogen interviewen.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
“Marius van Dokkum, hij schildert met humor. Prachtig.” Dat van Dokkum net buiten de Achterhoek woont vergeven we Ria, hij maakte namelijk – gedurende zijn leven – net als zij ook de tocht vanuit Noord-Holland richting het Oosten.

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
"Bij Wereldbakker Wijnand in Laren hebben ze Pieterpadkoeken, die koeken zijn heel gezond; met noten, rozijnen en appel. Het is zo'n lekker rond dingetje. Zo'n bakker is ook weer iets waar ik zo warm van word, daar werken dan een paar jonge meiden die zich op de chocola gooien; ze winnen prijzen en dat staat dan in de winkel. Mensen die jonge mensen de ruimte geven om te ontwikkelen, dat vind ik mooi.”

Mooiste Achterhoekse lied:
“Sorry, zo’n lied ken ik nog niet. Maar een ander Nederlandstalig lied dat ik prachtig vind is van Trijntje Oosterhuis, “Ken je mij”. Als ik dat hoor, denk ik altijd “Verdorie, ja”. Dat lied verwondert me, het verbaast me. En al die joelende mensen bij Normaal; ik vind het prima, maar het is niet voor mij.”

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“Weet je, zelfs bij de Plus praten ze ABN met me. Dus ik weet het gewoon niet.” Ik vraag Ria naar een eigen uitdrukking “Iedereen in zijn waarde laten. Als je je verbaast of verwondert over iemand, luister dan. Want er zit altijd iets achter.”