Voor gereedschap wordt gezorgd. Foto: PR KNNV

Voor gereedschap wordt gezorgd. Foto: PR KNNV

KNNV Natuurwerkdag Borkense baan

Een helpende hand werkt in de natuur

WINTERSWIJK - Natuurvereniging KNNV Oost-Achterhoek houdt op zaterdag 20 november weer een natuurwerkdag. Deze keer gaan deelnemers voor de tweede keer aan de slag op de schitterende Borkense baan in Kotten.

De Borkense baan
De Borkense baan was vroeger een spoorlijn, maar is al meer dan 40 jaar buiten gebruik. Het spoor ligt er deels nog, maar verder gaat de natuur haar gang. Er is hier veel variatie in het landschap. Het stenige talud is voor de zandhagedis en andere reptielen een ideale plek om op te warmen. Het traject van 4 kilometer vormt een prachtige groene verbinding tussen bosjes in de omgeving. Amfibieƫn als kikkers en salamanders voelen zich thuis in de poelen langs de voormalige spoorbaan en er groeien verschillende soorten orchideeƫn en andere zeldzame planten. Daar profiteren vervolgens weer meer dan 25 soorten dagvlinders van.
Enig onderhoud van dit prachtige natuurgebied is noodzakelijk om de soortenrijkdom en landschappelijke kwaliteit in stand te houden. Zo moet bijvoorbeeld opslag van jonge boompjes worden verwijderd.

Deelnemers gaan in een ontspannen tempo met takkenschaar en zaag aan de slag om ervoor te zorgen dat de soortenrijkdom hier in stand blijft en zich verder kan ontwikkelen. Er is uiteraard deskundige begeleiding aanwezig, met kennis van het terrein en veel ervaring in het onderhoud van natuurgebieden. Men kan dus veel leren over natuur(beheer) en de flora en fauna die in het terrein voorkomen. Ondertussen maken aanwezigen tijdens een kop koffie of soep kennis met gelijkgestemde natuurliefhebbers.
De dag staat onder leiding van H. Toebes, een ervaren en enthousiaste KNNV kracht. Opgave graag per email, minimaal 2 dagen van te voren: h.toebes@solcon.nl. Voor gereedschap wordt gezorgd. Bovendien wordt voor koffie/thee en soep gezorgd. Neem wel graag eigen boterhammen mee. Belangstellenden verzamelen op zaterdag 20 november om 9.30 uur op de kruising Meester Meineweg/Esselinkhoekweg/Borkense baan in Winterswijk Kotten. Zorg voor stevig schoeisel en eventueel een klapstoeltje voor de pauze. Er zijn handschoenen, maar het is fijn als men eigen handschoenen meeneemt. Er wordt gewerkt tot ongeveer 15.30 uur. Het is ook mogelijk om alleen in de ochtend of middag te komen. Geef dat dan even aan bij aanmelding.

Afbeelding
KNNV Natuurwerkdag Borkense baan. Foto: KNNV
KNNV Natuurwerkdag Borkense baan. Foto: KNNV
KNNV Natuurwerkdag Borkense baan. Foto: KNNV