Een vlasstreng van zelfverbouwd vlas. Foto: OVZ
Een vlasstreng van zelfverbouwd vlas. Foto: OVZ

Van spinnen naar linnen

ZIEUWENT - In vroeger jaren kende onze streek de traditie van verbouw en verwerking van vlas. In juni werd het vlas met wortel en al uit de grond getrokken, het werd gerepeld (van zaad ontdaan), geroot en gedroogd. In de herfst werd de vlasbraken van zolder gehaald voor de verdere bewerking.

Met een vlasbraak wordt op de bundel gedroogd vlas geslagen. Hierdoor breekt de houtachtige kern en laten de vezels aan de buitenkant los. Na het braken worden op een zwingelplank de laatste houtdeeltjes afgeslagen totdat alleen de lange vezels overblijven. Deze vezels worden vervolgens door de hekels gehaald waarna je het vlas kunt spinnen en weven tot het kostbare linnen.

De Achterhoekse Vlasspinners, onderdeel van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent, heeft dit jaar opnieuw de vlasactie 'Verbouw je eigen vierkante meter Vlas!' gehouden. Deelnemers ontvingen in het begin van het jaar vlaszaad, ruim voldoende voor één vierkante meter. Middels nieuwsbrieven werd men op de hoogte gehouden van alle te nemen stappen, zoals zaaien, oogsten, repelen en roten. Aan het eind van het seizoen was tijdens de Braak- en Hekeldag het resultaat te zien: een vlasstreng van het zelf verbouwde vlas!

Ook uw eigen vierkante meter vlas verbouwen? Meer info: info@zuwent.nl of bij Cecile Hulshof: hulshofcecile@gmail.com, tel: 06-2747 6204. Op Youtube zijn via 'Vlasrokkendag Zieuwent, van spinnen naar linnen' interessante filmpjes te vinden.

Deelnemers aan de Braak- en Hekeldag 2021. Foto: OVZ