Medewerkers Sociaal Team
blijven in De Post

Van andere organisaties wordt bijdrage voor bezetting balie verwacht

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De medewerkers van het Sociaal Team van de gemeente Winterswijk blijven toch werken in De Post. Ze zouden in de nabije toekomst gaan werken vanuit het gemeentekantoor. Althans dat was het voornemen van burgemeester en wethouders. Na discussie in de gemeenteraad zegde B en W een onderzoek toe. Daarin zijn de voor- en nadelen van de twee mogelijkheden met elkaar vergeleken.

Samenwerking met andere organisaties
Bij de behandeling van de kadernota in juni in de gemeenteraad werd uitvoerig over De Post gesproken. B en W had aangegeven dat de gemeentelijke medewerkers in de toekomst vanuit het gemeentekantoor zullen werken. Daar kunnen mensen de hele dag terecht en de veiligheid van de medewerkers kan er beter gegarandeerd worden. In De Post hebben enkele incidenten plaats gevonden, waarbij die veiligheid in het geding kwam. Daarnaast leidt een verhuizing van de medewerkers tot een financiële besparing. Wim Wassink, fractievoorzitter van het CDA, noemde De Post in juni “een parel voor de samenleving.” Andere gemeentes bezoeken Winterswijk om te kijken hoe de samenwerking tussen organisaties in het Sociaal domein vorm heeft gekregen in één gebouw en met één loket, waar een inwoner die hulp nodig heeft voor alle vragen terecht kan. Tijdens de discussie in de raad wees wethouder Elvira Schepers er op dat er buiten De Post met nog veel meer organisaties wordt samengewerkt.

Verschillende scenario's
De discussie leidde uiteindelijk tot een motie, die de steun kreeg van een grote meerderheid in de gemeenteraad, bestaande uit CDA, VVD, D66, GroenLInks en Voor Winterswijk. Eerst overleg wat het verstandigst is en dan pas een keuze waar de beste werkplek is, was de opdracht. B en W heeft daarna een bureau de opdracht gegeven om te overleggen met partners binnen en buiten De Post over de gewenste locatie. Daarnaast is gekeken naar de veiligheid en de laagdrempeligheid. Per onderwerp zijn de voor- en nadelen op rij gezet. Dat leidde tot verschillende scenario's. Vanuit het managementteam werd geadviseerd te kiezen voor het scenario, waarbij de gemeentelijke medewerkers naar het gemeentekantoor gaan. B en W besloten ondanks dat ambtelijk advies toch te kiezen voor blijven in het voormalige postkantoor.

Harde voorwaarde
Wethouder Elvira Schepers zegt dat vanuit de deelvragen over samenwerking, veiligheid en laagdrempeligheid, verschillende afwegingen gemaakt kunnen worden. “Een eenduidige keuze op basis van het onderzoek was er niet. Wij hebben het draagvlak zwaar laten wegen. Vanuit de raad was er een duidelijke wens om in De Post te blijven en ook onze medewerkers gaven aan liever daar te blijven.” Ook de andere organisaties in De Post zagen graag dat de gemeente bleef. Er is door B en W wel een voorwaarde toegevoegd aan het verlengen van het verblijf. “Wij willen dat de andere organisaties bijdragen in de kosten voor de bemensing van de balie en het beveiligen van De Post.” De andere organisaties kunnen ook baliemedewerkers leveren, want tot nu toe wordt de bemensing door de gemeente gedaan. “Mijn wens is ook dat de balie de hele dag open is”, zegt de wethouder. In het B en W-besluit staat dat het bijdragen aan de bemensing van de balie en de veiligheid een voorwaarde is. Wordt daaraan niet voldaan, dan gaan de gemeentelijke medewerkers alsnog naar het gemeentekantoor. “Maar eerst wil ik hierover overleggen met de organisaties”, zegt wethouder Schepers.