Een van de vele bankjes aan de Oude Bocholtse Baan.

Een van de vele bankjes aan de Oude Bocholtse Baan. 

Bij een splitsing van spoorbanen

Het is druk nabij het bankje, waarop ik zit. Vele fietsers en wandelaars komen voorbij op deze frisse en zonnige herfstdag. Snel zal het nog kouder worden. Groepen kolganzen vliegen over. Zij zijn al op weg naar het warmere zuiden. Het bankje staat op een kruispunt, waarop enkele veel gebruikte onverharde wegen uitkomen. Links van me komt vanuit het dorp het fietspad op me af, dat over de Oude Bocholtse Baan loopt. Het is een van de paden, waarover ik veel heb gefietst. Schuin achter me ligt het Strandbad. Daar heb ik zwemmen geleerd van badmeester Leugemors. ’s Morgens om zeven uur gingen we het koude water in om te oefenen.

De weg die dwars over de voormalige spoorbaan loopt is toepasselijk Badweg genoemd. Voor me kruist die niet één voormalige spoorweg, maar twee. De spoorweg naar Borken zie ik eveneens liggen, althans het tracé waar die overheen heeft gelopen. De spoorwegovergang is vaag herkenbaar. Naast het fietspad vanaf het dorp zijn vooral bomen en struiken (veel braam) te zien. Ooit liepen daar de spoorwegen naar Bocholt en Borken naast elkaar, voordat ze hier bij de kruising met de Badweg langzaam uiteen begonnen te wijken en later vele kilometers van elkaar verwijderd de grens passeerden.

Rechts voor me ligt de Puls, waar al vele jaren wordt gevist. Het ontstaan daarvan heeft verband met het goederenvervoer naar Duitsland. Hier is zand gewonnen om de spoordijken aan te kunnen leggen. Opeens vraag ik me iets af, wat ik me nog nooit heb afgevraagd: waarom is de spoordijk van de Borkense Baan nog wel duidelijk zichtbaar en is die er bij de Bocholtse Baan niet meer? Dat de laatste al veel eerder opgeheven is als spoorverbinding zal toch niet de reden zijn. Is die in de loop der jaren geleidelijk aan afgevlakt? Of is de spoordijk afgegraven? Zo is er altijd weer iets om uit te zoeken.

Op dit kruispunt staat een interessante wegwijzer. Die verwijst naar lange afstandswandelpaden. Wie wil kan van Groningen naar Zuid Limburg wandelen. Het passeren van Winterswijk is daarbij onvermijdelijk. Gelukkig maar voor al die wandelaars die zulke tochten ondernemen. Hopelijk matigen ze hun wandeltempo daniets, zodat Winterswijk meer dan een vluchtig decor wordt. Er klopt overigens iets niet aan de wegwijzer. Die zegt dat je in Vreden terecht komt als je de Oude Bocholtse Baan zult volgen. Die kans is klein, tenzij je bijtijds besluit de koers te verleggen. De oplossing is in dit geval simpel: de wegwijzer een kwartslag draaien. Dan wijst die in de goede richting.

Twee voormalige spoorwegen naast elkaar.