Len en Kiki zetten symbolisch de film Grenszland online. Foto: Frank Vinkenvleugel
Len en Kiki zetten symbolisch de film Grenszland online. Foto: Frank Vinkenvleugel

Samen Vrijheid Vieren – Gelderland Herdenkt

DINXPERLO - Opluchting, hoop, gevoel van samen, verwachtingsvolle spanning en blijdschap zijn voelbaar tijdens het feestelijke startmoment van het grensoverschrijdende regioprogramma Samen Vrijheid Vieren – Gelderland Herdenkt. Vlakbij de grens, op het terrein van de metaalgaasweverij in Dinxperlo, worden mooie woorden gesproken door Nederlandse en Duitse sprekers, de film ‘Grenszland’ wordt voor het eerst vertoond, de reizende tentoonstellingen Sporen van de Vrijheid en Kind van de Vrijheid zijn te zien en bezoekers kunnen een kijkje nemen in de V-Lab Express. Hoogtepunt van de middag is de presentatie van de film Grenszland, die twee keer wordt vertoond en die door een klap op de rode knop, door de twee jongste acteurs Kiki en Len, de (online) wereld in wordt geslingerd.

Prachtig
Gasten worden ontvangen door Gerda Brethouwer en Esther Ruesen, kwartiermakers van het programma Samen Vrijheid Vieren – Gelderland Herdenkt. Als alle aanwezigen een zitplaats hebben gevonden spreekt Mark Bouwmans, burgemeester van Doetinchem, het welkomstwoord. Hij stipt de ingewikkelde tijd aan, de beperkingen, de onvrijheid, zij het in een andere dimensie dan die van de oorlogstijd. Het grensoverschrijdende programma noemt hij ‘prachtig’. Thomas Kerkhoff, de jonge burgemeester van Bocholt krijgt het woord, hij zegt onder andere verheugd te zijn over de grensoverschrijdende gemeenschapszin, op bestuurlijk niveau maar ook in het leven van alledag.

'Herzworte'
Judith von Thora draagt op indrukwekkende wijze haar gedicht ‘Herzworte’ voor, een epos waarin dankbaarheid en blijdschap de boventoon voeren. Na de filmpremière spreken gedeputeerde Peter Drenth (provincie Gelderland) en Stellvertreter Silke Sommers (Landrat Kreis Borken) zeer positieve woorden over het programma waarin niet alleen ‘herdenken’ maar ook ‘vieren’ van vrijheid onder de aandacht komen. Drenth is van mening dat vrijheid een werkwoord is en dat het in de opmaat naar ’80 jaar vrijheid’ in de begroting opgenomen moet blijven. Silke Sommers zegt onder andere: “We hebben alleen een toekomst als we het verleden niet vergeten.”

Dansje
Met twee klappen op de rode knop door de jongste acteurs Kiki en Len wordt de film Grenszland online gezet. Gerda Brethouwer: “Nu kan de hele wereld de film bekijken.” In de korte film Grenszland worden een Duitse jongen en een Nederlands meisje gevolgd, als jonge kinderen, tijdens het opgroeien, elkaar telkens weer tegenkomend, tot ze op leeftijd zijn, elkaar herkennen, vastpakken en een dansje maken. De beelden en een lied, gezongen in het Duits en Nederlands, vertellen op symbolische wijze het verhaal van de prille toenadering tot uiteindelijk samen dansen. Tekenend voor de ontwikkeling van de Duits-Nederlandse verhouding na de tweede wereldoorlog, tegen de achtergrond van tradities aan weerszijden van de grens. De film is geproduceerd door Bart Kiers, geregisseerd door Lise-Lott Kok en Jonas de Witte. Frederieke Berendsen en Julian Bohn schreven het lied en de muziek en spelen ook een rol in de indrukwekkende film.

Samen Zusammen
Aan het eind van het officiële gedeelte draagt Eva Schuurman het gedicht ‘Van Binnen’ voor. Er wordt niet zonder trots gesproken over de samenwerking van twintig gemeenten, Nederlandse en Duitse, die samen het grensoverschrijdende programma gaan uitrollen. De aftiteling van de film ‘Grenszland’ spreekt hier boekdelen. De centraal staande S en Z worden groot naar voren gehaald, de woorden Samen en Zusammen verschijnen in beeld. Even is het stil als de woorden tot de aanwezigen doordringen.

Judith von Thora draagt het Vrijheidsgedicht voor. Foto: Frank Vinkenvleugel
Thomas Kerkhoff, burgemeester van Bocholt, spreekt de aanwezigen toe. Foto: Frank Vinkenvleugel