Uuthuuskes in aanbouw in Aalten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Uuthuuskes in aanbouw in Aalten. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gemeente zoekt locatie voor Uuthuuskes

Leegstand supermarkt Kloetenseweg duurt voort

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Komen er Uuthuuskes in Winterswijk? Uuthuuskes zijn kleine huizen, ook wel tiny houses genoemd, die bedoeld zijn voor jongeren. Ze zijn dan voor het eerst “uut huus” en kunnen een aantal jaren zelfstandig wonen, voordat ze door kunnen stromen naar reguliere woningen. Jacqueline Poels (Voor Winterswijk) vroeg wethouder Inge klein Gunnewiek in het vragenhalfuur van de gemeenteraadsvergadering van 23 september of Winterswijk er ook mee aan de slag gaat.

Niet de enige oplossing
In buurgemeente Aalten zijn de eerste Uuthuuskes geplaatst en bewoond. Ook in andere gemeenten zijn soortgelijke huisjes ontwikkeld en geplaatst. Wethouder klein Gunnewiek zei dat de Uuthuuskes passen in het woonbeleid van de gemeente Winterswijk. “Er zijn al plannen voor en met een quick scan worden mogelijke locaties beoordeeld. We zijn nu een concrete plek aan het zoeken.” De Uuthuuskes zijn volgens de wethouder niet de enige oplossing om jonge starters aan een woonplek te helpen. Woningsplitsing van boerderijen is ook een mogelijkheid. Daarnaast wil de wethouder dat er betaalbare woningen voor jongeren worden gebouwd. In enkele buurtschappen zijn daar plannen voor.

Nog geen invulling lege supermarkt Kloetenseweg
Poels heeft de afgelopen jaren al vaker vragen gesteld over de leegstaande supermarkt aan de Kloetenseweg en de overlast die dit in de buurt oplevert. “Hoe staat het er nu mee. Het moet geen tweede Autoplace worden.” Wethouder klein Gunnewiek kon niets anders antwoorden dan dat het 'proces voor de herinvulling' nog loopt. “Het is aan de eigenaar om dit te doen. Er is nog geen principeverzoek. Binnenkort zijn er verdere gesprekken.” Dit is het antwoord dat al vele jaren wordt gegeven.

'Het moet wel uit de popsector komen'
Enkele jaren geleden stelde Ubel Zuiderveld (PvdA) voor om een popaward in te voeren voor jonge muzikanten en bandjes uit Winterswijk. Hij bedoelde het als een soort van stimuleringsprijs en was bereid er een motie voor in te dienen. Toch wachtte hij nog. “De vorige wethouder zag er niets in. Is er toch iets aan gedaan? Of kunnen we het koppelen aan WoooW!” Wethouder Henk Jan Tannemaat zei dat er enkele jaren geleden geen behoefte was aan de prijs in de popsector zelf. “We doen het liever op een andere manier, maar het moet wel uit de sector zelf komen. Dan kunnen we het misschien faciliteren.” Zuiderveld concludeerde daarna dat hij beter alsnog zijn motie in kan dienen.