Een bankje bij het Mentink. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Een bankje bij het Mentink. Foto: Bernhard Harfsterkamp

In de buurt van het Mentink

De discussie over een nieuw bedrijventerrein tussen de Misterweg en de Bessinkgoorweg volg ik. Deze keer zitik opnieuw op een bankje dat een relatie heeft met dat actuele onderwerp. Ik bevind me op een plek die onderdeel kan worden van de robuuste ecologische verbindingszone, waarvan daarbij telkens sprake is.

Het Mentink is een natuurgebied dat steeds groter is geworden. Het begon bij de Corleseweg. Natuurmonumenten kocht dat in de jaren 70 van de vorige eeuw al aan. In de jaren 80 was werd het bosgebied tussen de Dollemansweg en de Korenburgerveenweg aangekocht. In die tijd wandelde ik hier veel met een hond. Aan ecologische verbindingszones dacht ik toen niet.

Het Mentink achter me bestaat nog steeds grotendeels uit naaldbos. Daartussen zijn enkele heideterreintjes en schrale graslanden ontstaan. Ruim honderd jaar geleden was het een en al heide. Het prettige van dit natuurgebied was en is dat je langer door bos kon lopen. Dan waande ik me even in de uitgestrekte wouden  uit boeken en films. Door de kleinschaligheid is dat elders in Winterswijk vaak lastig, behalve in ’t Woold en Ratum.

Eind jaren 90 groeide het Mentink opnieuw. In het kader van de Ruilverkaveling Winterswijk-West werden nieuwe natuurgebiedjes toegevoegd. Ook werden de akkers, weilanden, houtwallen en bosjes rondom de Mentinkberg verworven. Het Mentink is daarmee een van de meest uitgestrekte natuurgebieden afgewisseld met cultuurlandschap geworden. Het begint bij de Bessinkgoorweg en eindig bij het Korenburgerveen.

Met die robuuste ecologische verbindingszone moet dat veen met de Bekendelle verbonden worden. Voor allerlei soorten hoeft dat niet altijd een aaneengesloten gebied te zijn. De afstand tussen de verschillende onderdelen moet alleen niet te groot zijn. Voor de soorten die zich via bossen, bosjes en houtwallen verspreiden en verplaatsen is de verbindingszone al nagenoeg compleet. Alleen in de nabijheid van de Misterweg kan het beter.

Voor de soorten die voorkeur voor stromend water of poelen hebben moet een andere weg gezocht worden. Dat bespreek ik op een volgend bankje. Ik schrijf dit allemaal onbevangen op. Enige gebiedskennis heb ik. Natuur en landschap van Winterswijk zijn mij niet geheel onbekend. Het zal mij niet verbazen als de "echte” deskundigen met een andere oplossing komen. Ik zie die al voor me. Daarvoor heb je wel meer grond en geld nodig.

Voor me geen doorkijkje, alleen bomen. Foto: Bernhard Harfsterkamp