Directeur Ton Loef (links) met zijn opvolger Roy Nij Bijvank. Foto: Josée Gruwel.
Directeur Ton Loef (links) met zijn opvolger Roy Nij Bijvank. Foto: Josée Gruwel. Josée Gruwel

‘Tien goede ideeën voor twee successen’

Vertrekkend directeur Ton Loef verwelkomt Roy Nij Bijvank 

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Na zich 33 jaar met hart en ziel voor DOC Opleiding & Training te hebben ingezet, draagt directeur Ton Loef per 1 oktober de leiding over aan Roy Nij Bijvank.

“Ik was zo vervlochten met het bedrijf, dat ik er nooit over gedacht heb om weg te gaan”, vertelt Ton Loef. Eind oktober is het 33 jaar geleden dat hij als docent bij DOC kwam werken. Eerst parttime in de avonduren, daarna maakte hij de overstap naar overdag en fulltime. “Steeds was er één stabiele factor in mijn werk: verandering. De organisatie veranderde steeds en om de zoveel jaren veranderden ook mijn werkzaamheden. En met veranderen bedoel ik ontwikkelen. Ontwikkeling en continuïteit, daar gaat het bij DOC om. Het is zo’n dynamisch bedrijf, ik heb me er geen moment verveeld. Je blijft er creatief denken. Maar…tien goede ideeën leveren doorgaans maar twee successen op.”

De kracht
DOC Opleiding & Training verzorgt al bijna 75 jaar opleidingen en trainingen voor de meest uiteenlopende beroepen en bedrijven. Het instituut is uitgegroeid tot een kenniscentrum met meer dan honderd opleidingen, cursussen en trainingen: van management tot automatisering, van techniek tot zorg, van secretarieel en talen tot financieel. Zowel regionaal als landelijk staat DOC op de kaart. Loef: “Een heel goed voorbeeld van situering in het land is onze Interieuracademie, een prachtig product waarvoor cursisten terecht kunnen op een centrale locatie in praktisch elke provincie.”

'Achteraf is de 

keuze om met 

freelancers 

te gaan 

werken onze 

redding'


De Interieuracademie heeft een speciale plek in Loef’s hart. “Ik wilde er het beste van het beste van maken, de Schoevers van deze categorie worden, en dat is gelukt.”

Freelancers onze redding
Loef maakte met zijn medewerkers van DOC een florerend bedrijf. “Onze kracht is het bieden wat de klant nodig heeft, het aanbod en de manier van werken afstemmen op de buitenwacht. Kortom: op maat werken.”

Heftige periode
Maar niet steeds ging het voor de wind. “De meest heftige periode was toen in het voorjaar van 2009 de financiële crisis begon. Als opleidingsinstituut ben je in tijden van crisis vrij snel aan de beurt. Er viel veel omzet weg, we hielden het anderhalf jaar vol en moesten toen reorganiseren. Dat betekende vaste medewerkers ontslaan. Bij gesprekken aan beide kanten van de tafel waren tissues toen even hard nodig. DOC werd toen gehalveerd. Dat was heftig, maar het moest om de organisatie te redden. Achteraf is de keuze om met freelancers te gaan werken onze redding. Datzelfde geldt voor de coronatijd.”

Ontwikkeling en groei
Blijven sleutelen, blijven ontwikkelen, dat adviseert Loef zijn opvolger. “Belangrijk hierbij is de zorg voor de continuïteit.” Roy Nij Bijvank knikt. Als commercieel gedreven ondernemer is hij gewend om op zoek te zijn naar kansen in de markt, wil hij DOC kwalitatief door ontwikkelen en nog meer in de kracht zetten. “Ontwikkeling en groei, zowel voor de organisatie, de medewerkers, de cursisten als het bedrijfsleven. Ik hou van samenwerken en van verbinden, van het goede behouden en van kansen benutten.”

Teamwerk
Nij Bijvank woont met zijn gezin in Nijverdal. “Ik ben een familieman, zorg graag voor mensen. Met veel mensen aan tafel zitten, dat vind ik heerlijk. Ook ben ik een buitenmens, trek ik graag de natuur in.”
Hij had een eigen reclamebedrijf, werkte veel samen met de overheid en met onderwijsinstellingen. “Maar ik miste het werken met een eigen team, het samen in een veilige sfeer sparren, het samen in kansen denken, in samen ontwikkelen en groeien.”
Per 1 oktober werkt hij officieel als directeur bij DOC. “Dan werk ik weer met een team, in een organisatie waarbij de cultuur bij me past en waarin ongelooflijk mooie dingen gebeuren. Eerst ga ik luisteren, meekijken, verbinding maken, invoelen in het bedrijf en kennis bij mijn medewerkers halen.”
Nij Bijvank, zijn missie is om DOC en de regio verder te helpen. “Om bij te dragen aan de ontwikkeling van werkgevers en werknemers. Als we met DOC eraan bij kunnen dragen dat mensen gelukkig zijn in hun werk, dan is mijn missie geslaagd.”
En Loef? Hij wil graag betrokken blijven bij DOC. Na 1 oktober gaat hij thuis de deur uit om er weer wat lessen te geven.