Suzanne Ruesink bij de afbeelding van haar zoon Luca op een van de silo’s van Boerderij ’t Westendorp.
Suzanne Ruesink bij de afbeelding van haar zoon Luca op een van de silo’s van Boerderij ’t Westendorp.

Laagdrempelige kunst op boerenerf in Aalten

AALTEN - Aarzel je om het erf van boerderij ’t Westendorp in Aalten op te rijden? Denk je ‘hier heb ik niks te zoeken’? “Tuurlijk heb je er wat te zoeken, hier wordt je eten gemaakt”, zegt Suzanne Ruesink. “Bovendien is er van alles te doen en te beleven rond de boerderij. Koe knuffelen bijvoorbeeld, maar er is ook een bijzonder bos, een follybos vol rariteiten, een grote collectie wekkers, koffiepotten en diverse musea. Bovendien is het eerste kunstwerk van de Silo Art Tour hier eind vorig jaar gerealiseerd.”

Opgroeien deed Suzanne op de boerderij; een melkveehouderij en een vleesvarkensbedrijf. “Mijn ouders hadden altijd veel interesse in buitenlandse boerenbedrijven. Ieder jaar hadden we een buitenlandse stagiaire in huis”, vertelt Suzanne. “Daarnaast namen ze deel aan excursies en uitwisselingen, vooral in Engeland. Een bezoek aan een countryshow 25 jaar geleden was het begin van een kleine fair in het weiland naast onze boerderij. Die fair van toen is inmiddels uitgegroeid tot dé Farm & Country Fair die jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers trekt.”

Van grond tot mond
Het reizen zit in het bloed van de familie Ruesink. Tijdens Suzannes internationaal scholarship reisde ze twee jaar de wereld over. “Mijn zelfbedachte onderzoeksvraag luidde; ‘hoe kunnen we boeren en burgers verbinden en wat is daarin het vernieuwende voor de boer’? In Engeland Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika maakte ik kennis met concepten waar boeren een hele keten bouwen en hun product van grond tot mond doorgeven. Die ervaring leidde tot de opening van à la carte restaurant Suzie’s Farm waar we als familiebedrijf onze producten serveren. Bij het restaurant is een terras en een speeltuin, een binnenspeelplaats en grote winkel met onze producten. Dichter bij de afnemers van onze producten kunnen we niet komen.”

Boerenbedrijf als thema
En Suzanne deed meer inspiratie op. "In Australië kwam ik voormalige graansilo's tegen die getransformeerd waren tot kunstobjecten. Ook op ons eigen erf staan van die grote silo's uit de jaren negentig. Zo ontstond het idee om in de Achterhoek een project te starten met het boerenbedrijf als thema. Inmiddels staan de eerste beschilderde silo's op onze boerderij in Aalten. De Silo Art Tour wordt uitgebreid met locaties in de Achterhoek waarbij de kunstobjecten iets vertellen over het landschap, de cultuur of de mensen die er wonen. Zo verwijzen de silo's op ons erf naar onze varkenshouderij. Laagdrempelige kunst die toegankelijk is voor iedereen en waarmee je een ander publiek trekt.”

Meer informatie over de Silo Art Tour Achterhoek is te vinden via 


www.siloarttourachterhoek.nl