Foto: PR
Foto: PR

Basis voor aanwijzing Misterweg als nieuw bedrijventerrein ontbreekt

WINTERSWIJK - Het College van B&W heeft de voorkeurslocatie Misterweg voor de aanleg van een nieuw bedrijventerrein definitief bevestigd. Hoe is het mogelijk dat ondanks meerdere fouten in onderliggende rapporten en onbeantwoorde vragen wordt vastgehouden aan deze locatie?

Tegen dit plan zijn 11 zienswijzen ingediend, die onlangs door het college zijn beantwoord. Niet tot ieders tevredenheid. De bezwaren richten zich op vier hoofdpunten: Behoefte nieuw bedrijventerrein, Financiële onderbouwing, Omvang bedrijventerrein en Grondwaterbeschermingsgebied. Het buurtteam Bessinkgoorweg, indieners van één van de zienswijzen, zet bij alle onderwerpen vele vraagtekens.

De behoefte aan nieuw bedrijventerrein werd gebaseerd op een 3 jaar oude enquête, maar recente ontwikkelingen en alternatieven, zoals revitalisering van bestaande terreinen en invulling van lege plekken, bleven buiten beschouwing. Er zijn signalen dat bedrijven het huidige terrein willen verlaten vanwege de ernstige verloedering. Of deze verhuiswensen meegerekend zijn in de behoefteraming wordt niet kenbaar gemaakt. Nu de rapporten verouderd zijn en een deel geheim moet blijven, blijkt dat geen openheid van zaken kan worden gegeven en men terugvalt op historische uitgifte als onderbouwing.

In een gedegen presentatie aan alle raadsfracties heeft het buurtteam fouten in de financiële onderbouwing blootgelegd. Er wordt niet consequent omgegaan met gehanteerde plangebieden, waardoor het financiële plaatje sterk vertekent. Zonder onderbouwing geeft de gemeente aan dat de kosten voor het ontwikkelen van Misterweg 60% lager liggen dan andere locaties. Enorme kosten voor de aanleg van een grote, nieuwe ecologische zone worden niet meegenomen.

De gemeente wijst bij voorbaat een te klein gebied aan: 17 ha. bruto resulteert hier in slechts 8 ha. netto voor bedrijven, terwijl de gemeente steeds 15 ha. netto wil ontwikkelen. Pas sinds enkele dagen zijn nieuwe contourkaarten bekendgemaakt, waar in meerdere varianten 5 ha. extra is aangewezen, waarvoor een heel bos gekapt moet worden.

Misterweg is de enige locatie die grondwaterbeschermings- en intrekgebieden direct raakt. In tegenstelling tot wat de wethouder in een artikel suggereert, zijn deze gebieden allemaal onderdeel van hetzelfde drinkwatersysteem. Dat heeft wel degelijk invloed op de risico’s voor drinkwaterkwaliteit. Extra milieubeschermingsmaatregelen en kosten zijn onvermijdelijk, ook voor industrie die zich wil vestigen. Bij Misterweg wordt de grootste schade aangericht aan de omliggende natuur, bovendien wordt beschermde natuur opgeofferd. Compensatie hiervan wordt achtergesteld aan de locatiekeuze. 

Volgens de wethouder dringt de tijd om deze keuze te maken, maar haast mag niet leiden tot onzorgvuldigheid. Als de basis niet deugt, deugt het plan ook niet.

Johan Damkot