Dietrich Bonhoeffer: een mens uit één stuk, leven in verantwoordelijkheid

BELTRUM - Zo luidt de titel van de lezing over Dietrich Bonhoeffer die op dinsdag 7 september om 19.30 uur wordt gegeven in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk in Beltrum. Vanaf 19.15 uur heet de commissie Ontmoeting en Inspiratie bezoekers met een kop koffie of thee graag welkom.

Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) was een vooraanstaande Duitse theoloog en verzetsstrijder. In zijn leven gaan leven en denken, biografie en theologie hand in hand. Wegens het naar Zwitserland smokkelen van Joden werd hij op 5 april 1943 in de Tegelgevangenis in Berlijn gevangen gezet. Vanuit deze gevangenis schreef hij brieven en gedichten aan zijn vriend Eberhard Bethge, die deze geschriften na de oorlog heeft uitgegeven onder de titel 'Verzet en overgave'. Wegens zijn deelname aan het verzet tegen Hitler is Bonhoeffer op bevel van Hitler op 9 april 1945 in concentratiekamp Flossenburg, samen met admiraal Canaris en generaal Oster, vermoord. Het motto van Bonhoeffer voor de toekomst van de kerk was: bidden, gerechtigheid doen onder de mensen en wachten op Gods uur.
De avond wordt geleid door dhr. Henk Janssen. Na een korte levensschets, zal hij teksten en gedichten uit 'Verzet en overgave' behandelen. Hierover kunnen bezoekers dan met elkaar in gesprek gaan. Henk Janssen laat zich zich sinds 1964 inspireren door de Schrift en door het leven en de geschriften van Dietrich Bonhoeffer. Hij is bestuurslid van het Bonhoeffer Werkgezelschap Nederland, leider van het Jonas-Leerhuis Arnhem, emeritus-deken, rector van de Clarissen in Megen en hoofdredacteur van Tijdschrift voor Verkondiging. Hij leeft in de franciscaanse Jonas-kommuniteit te Arnhem.
De organisatie verzoekt belangstellenden zich uiterlijk zondag 5 september aan te melden bij Marjo Stapelbroek, tel. 06 15131412 of e-mail: marjostapelbroek@hotmail.com
Op zaterdag 30 oktober is er in Erfgoed de Stadswal, Burg. Van Nispenstraat 19-21, Doetinchem een muziektheatervoorstelling waarin de acteur Kees van der Zwaard in 'Bonhoeffer - Wie ben ik?' de bekende Dietrich Bonhoeffer in zijn zoektocht volgt. In antwoord op de vraag ‘wie ben ik?' vocht hij tegen zichzelf, met God, voor vrijheid, in de gevangenis met de dood voor ogen, om overgave, om liefde. In brieven en gedichten deed hij daarvan verslag. Info: www.hetnieuwedijkhuis.nl/events/view/72.
Belangstellenden die uiterlijk 10 september een ticket bestellen via Peter Müller, tel: 0544 463045, e-mail: pjamueller@gmail.com bedraagt de prijs 12,50 euro, in plaats van 16,20 euro. Men kan het ticket 7 september (Bonhoefferavond) gepast betalen of via NL04INGB0001992425 t.n.v. PJA Mueller.