Juniper verzorgde de specht. Foto: Eigen foto
Juniper verzorgde de specht. Foto: Eigen foto

Juniper start vogelclub voor jongeren

Algemeen

MEDDO - Hij is opgevoed in de natuur en tussen de dieren. De 11-jarige Juniper is buiten dan ook helemaal in zijn element. En zijn allergrootste hobby is vogelen. “Ik hou echt van vogels. Ze zijn mooi, wild en prachtig om te zien.” Juniper wil de liefde voor vogels graag delen met leeftijdsgenoten en heeft besloten een vogelclub op te richten. De eerste bijeenkomst is op zaterdag 4 september van 11.00 tot 13.30 uur. De kinderen (tussen 9 en 15 jaar) brengen dan een bezoek aan het Korenburgerveen. 

“Ik woon in het buitengebied van Winterswijk, dicht bij de grens, midden in de natuur. Ik zie daar veel verschillende vogels, ook zeldzame, zoals blauwe kiekendief, rode wouw en kraanvogel”, vertelt Juniper. “Soms help ik ook vogels als ze gewond zijn. Zo is er bijvoorbeeld een grote, bonte specht tegen het raam gevlogen. Die heb ik verzorgd en daarna is hij de natuur weer ingevlogen.”

Juniper weet veel van vogels. “Ik fiets veel rond en heb dan altijd mijn camera met zoom bij me”, vertelt hij. “Ik zoek van alles op over de vogels die ik heb gezien. Ik heb ook heel veel boeken over vogels. Of eigenlijk niet zo heel veel boeken, maar wel hele dikke boeken”, lacht de enthousiaste vogelaar. “Die ken ik natuurlijk niet uit mijn hoofd, want in een boek staan bijvoorbeeld al 11.425 soorten. Die ken ik niet allemaal.”
Naast dat Juniper veel van zijn kennis uit boeken haalt, heeft hij ook veel geleerd bij de cursussen en excursies van Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN). “Ik ben pas nog op kamp geweest naar Terschelling. Dat kamp was vooral gericht op vogelen. Het was heel leuk en leerzaam.” Juniper neemt regelmatig deel aan de activiteiten van de NJN. “Ik denk ongeveer een keer in de maand dat ik op een excursie ga.”

Hoewel Juniper geniet van alle vogels die hij in de omgeving waarneemt is zijn favoriete vogel de mindanaobosijsvogel, die voorkomt op de Filipijnen. “Deze vogel heeft zulke prachtige kleuren.” Juniper hoopt de vogel ooit in het echt te spotten.” Als ik ouder ben, iets van 35 jaar ofzo, wil ik misschien gaan voor een ‘Big Year’. Dan is het de bedoeling in een jaar zo veel mogelijk vogels te spotten over de wereld. Nu is dat record gehaald door Arjan Dwarshuis.” Dwarshuis zag in een jaar 6.000 vogelsoorten. Tot die tijd houdt Juniper zich bezig met vogels in de buurt. “En ik denk dat ik als bijbaan boswachter word als ik wat ouder ben.”

Vooralsnog gaat Juniper eerst van start met zijn vogelclub. “Iedereen tussen 9 en 15 jaar die meer wil weten over vogels is welkom. Het hoeft nog niet echt hun hobby te zijn, maar misschien kan het door de club wel hun hobby worden. De eerste keer gaan we naar het Korenburgerveen. Daar kan ik bijvoorbeeld over de kraanvogel vertellen. Daarna kunnen we andere natuurgebieden bezoeken.” Juniper wordt rondom de excursies begeleid door zijn vader. 

Opgeven
Kinderen die ook mee willen om meer over vogels te leren, kunnen zich opgeven bij Juniper: junipersvogelclub@xs4all.nl Deelname is gratis. Deelnemers verzamelen zich bij het Korenburgerveen op het kruispunt Tolkampweg - Leemkuilweg om 11 uur. De excursie duurt tot 13.30 uur. Onderweg lunchen de kinderen samen, dus ze moeten een lunchpakket meenemen.