Het synagogecomplex in Winterswijk. Foto: Mirjam Schwarz

Het synagogecomplex in Winterswijk. Foto: Mirjam Schwarz 

Rondleidingen in het synagogecomplex in Winterswijk

WINTERSWIJK - Vrijwilligers van de Stichting Winterswijkse Synagoge verzorgen in de zomermaanden rondleidingen, waarbij het verhaal van joods Winterswijk wordt verteld. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Vanwege de beschermingsmaatregelen in verband met de corona-pandemie kunnen er maximaal dertig bezoekers per avond deelnemen. Op dinsdag 17 en woensdag 18 augustus worden de rondleidingen verzorgd vanaf 19.00 uur. 

In de zeventiende eeuw woonde er een handvol joden in Winterswijk. Rond 1800 was hun aantal toegenomen tot ruim vijftig zielen. In de eerste helft van de twintigste eeuw was de gemeenschap uitgegroeid tot meer dan 300 mensen. Veehandelaren en slagers, textielhandelaren waren het, volledig opgenomen in de plaatselijke samenleving. Hun rijke joodse cultuur is nog steeds zichtbaar. 

Deze zomer wordt dat joodse verhaal elke dinsdagavond verteld. Dat gebeurt in de synagoge aan de Spoorstraat, het middelpunt van de joodse Winterswijkers. De synagoge is het hart van een bijzonder complex, dat erkend is als rijksmonument. Achter de ‘sjoel’ ligt het ritueel badhuis, ernaast een gebouwtje met een klaslokaal en vergaderruimte. Daarnaast ligt de woning van de voorzanger en achter een bijzondere betonnen muur bevindt zich de oude begraafplaats, die tot 1880 in gebruik is geweest. Deze combinatie is uniek voor Nederland. 

De synagoge heeft ook in de 21ste eeuw nog steeds die religieuze functie, maar de lokale joodse gemeenschap bestaat nog maar uit een handvol mensen. Het voortbestaan van het synagogecomplex wordt gegarandeerd door de nieuwe eigenaar, de Stichting Cultuurbehoud Achterhoek. 

Aanmelden voor de rondleidingen kan via info@synagogewinterswijk.nl met naam, telefoonnummer en e-mailadres. Na registratie wordt per e-mail een reserveringsbevestiging gestuurd. Volwassenen betalen 5 euro, voor kinderen tot 16 jaar kost deelname 3 euro. Meer informatie, ook voor (groeps-)rondleidingen of wandelingen door joods Winterswijk, is te vinden op www.synagogewinterswijk.nl