Woningloterij De Woonplaats moet plaatsmaken voor eerlijk systeem dat zekerheid biedt

Wie afhankelijk is van De Woonplaats voor een woning is overgeleverd aan een loterij die niet meer te winnen is. Het loterijsysteem wordt nog oneerlijker nu de woningnood oploopt. Daarom moet er een eerlijk woonruimteverdeelsysteem komen dat zekerheid biedt en de schaars beschikbare woningen verdeelt over ingeschrevenen in Winterswijk.

Ruim 200 reacties voor een voormalige seniorenwoning aan de Zonnenbrink. Een supergewilde woning? Welnee, maar het is één van de weinige woningen die nog beschikbaar komt voor woningzoekenden tot een inkomen van 23.000 euro. En nee, dat zijn niet alleen mensen met een bijstandsinkomen. Dat zijn ook alleenstaanden die in de zorg werken of in de logistiek waar de fulltimebanen niet voor het opscheppen liggen. Zeker niet voor vrouwen. De Woonplaats heeft nog steeds een achterhaald oneerlijk lootsysteem. Bij de Zonnebrink heb je 0,5 % kans om de ‘woning’ te winnen. De ‘winnaar’ kan net een week gezocht hebben, uit Amsterdam komen of al twee jaar wanhopig een woning zoeken en in Winterswijk wonen en werken. Als je maar vaak genoeg reageert kom je vanzelf aan de beurt, aldus De Woonplaats. Maar tien keer reageren op een woning met een 0,5% kans maakt niet dat je kans groter wordt. Alleen maar dat je vaker kans loopt op een teleurstelling. Je kans wordt alleen maar groter als het aantal reacties per woning afneemt of het aanbod toeneemt. En dat gebeurt dus niet. Integendeel.

Eerlijkheid was ook niet de reden om het lotingssysteem in te voeren. De keuze voor dit systeem heb ik meegemaakt als voormalig werknemer van De Woonplaats en medeverantwoordelijk voor woningtoewijzing. De invoering van een lotingsyteem was vooral goedkoper, gemakkelijker en voorkwam veel gezeur én - niet onbelangrijk - het was wel hip want De Woonplaats liep graag voorop in volkshuisvestingsland. Maar eerlijk is het nooit geweest.

Een dak boven je hoofd is een grondrecht. Woningzoekenden hebben recht op zekerheid. Op basis van doorstromingsgegevens van bepaalde complexen, nieuwbouw en aantal ingeschreven woningzoekenden kun je redelijk goed voorspellen wat de wachttijd is. Ik heb dat jaren gedaan. Het gaf mensen de zekerheid dat als hun wachttijd erop zat er zeker een woning voor hen was. Een woningverdeelsysteem maakt niet dat je sneller aan de beurt bent, wel dát je aan de beurt komt.

Nu kondigt De Woonplaats zelfs aan - omdat er meer mensen reageren en wanhopig naar woningen zoeken - dat er dan ook maar de duurdere huurwoningen in de tombola gegooid moeten worden. Dit is een veronachtzaming van je taak als volkshuisvester: namelijk de schaarse voorraad eerlijk verdelen met oog voor de lokale en regionale belangen.


Petra Borsboom

Voormalig medewerker De Woonplaats, commissielid GroenLinks en gedwongen woningdeler