Burgemeester Bengevoord en de kersverse kampioen Malou Rensink. Foto: RTV Slingeland
Burgemeester Bengevoord en de kersverse kampioen Malou Rensink. Foto: RTV Slingeland

Malou Rensink is Nederlands kampioen hockey skills geworden

Algemeen

Sport waarbij getoond wordt wat hockeyster kan met stick en bal

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – “We hebben niet elke dag een Nederlands kampioen in ons midden”, zei burgemeester Joris Bengevoord. Hij ontving de kersverse kampioen Malou Rensink met haar vader, moeder en broertje op dinsdag 10 augustus om haar te feliciteren. Malou is kampioen Hockey Skills. Het is een relatief nieuwe sport, waarin je je vaardigheden vertoont met een hockeystick en een bal.

Felicitatie namens alle Winterswijkers
“Heel Winterswijk is trots op je”, zei de burgemeester, “Ik weet zeker dat we nog veel van je zullen horen.” Hij overhandigde haar een cadeau namens alle Winterswijkers: drie trainingsballen met daaronder een bon “om in het centrum iets moois van te kopen.” Buiten op het grasveld schuin tegenover het gemeentekantoor liet Malou zien wat ze allemaal kan met een hockeystick en een bal. Het is meer dan alleen maar de bal zolang mogelijk hoog houden. De bal gaat zo nu en dan flink de hoogte in en dan moet op de plek, waar die naar beneden komt wel weer worden opgevangen met de stick. Intussen draait ze dan om haar as. En zo zijn er nog veel meer varianten.

“Hockey is hockey”
Ook de burgemeester probeerde na aangooien van de bal door Malou de bal met de hockeystick even hoog te houden. Bij de tweede poging slaagde Bengevoord even. Na een aantal keren hooghouden kwam de bal toch op het gras terecht. Om het langer vol te houden moet je oefenen. Malou doet dat elke dag. “Ik doe het minimaal een half uur per dag”, zegt ze. “Soms als ik snel klaar met school een uur of langer. In vakanties soms wel anderhalf uur. Het ligt er aan hoeveel tijd er op een dag vrij is. Elk gat wordt gevuld met hockey.” Malou speelt al hockey vanaf haar vijfde bij Avanti. “Dus al bijna negen jaar.” Hockey skills is een nieuwe tak van de hockeysport. Het bestaat zo’n vier tot vijf jaar. “Ikzelf doe het ongeveer twee jaar.” Gewone hockey, hockey skills, Malou vindt het allemaal leuk. “Het maakt voor mij niet uit. Hockey is hockey.”

Vooraf geen verwachtingen
Het Nederlands kampioenschap hockey skills bestaat drie jaar. Voor dat kampioenschap zijn er voorrondes. “Daarvoor moet je een filmpje insturen. Als je uitgekozen wordt volgt er een online battle. Dan plaatsen ze je tegenover een ander meisje. Allebei moeten we dan weer een filmpje insturen en dan kiest de jury de beste uit.” Daar zijn twee rondes van. De laatste dag is de finaledag. Dan staan de hockeysters “in het echt” tegenover elkaar. “Ik was al harstikke blij dat ik de halve finale haalde en dan is er ook nog de finale”, zegt Malou. In die halve finales laat iedere deelnemer in twee keer 30 seconden haar beste “truckjes” zien. Vooraf had ze geen verwachtingen. Ze wilde er een mooie dag van maken. “Wat er ook gebeurt, het wordt een super dag met al die meiden die er ook zijn.”

Dromen
Dat Malou door ging naar de finale, maakte het voor haar alleen nog maar beter. Die won ze ook nog. “Dat had ik niet durven dromen. Je hoopt het natuurlijk erg, maar je verwacht het nooit, want al die meiden zijn zo goed.” Maar op de finaledag was Malou de beste. Ze hoopt dat er in de toekomst ook Europese en Wereldkampioenschappen hockey skills komen. Misschien kan ze er aan deelnemen. “Dat lijkt me heel gaaf.” Haar grootste droom is om in het Nederlands elftal te komen en daarmee medailles te winnen. De tweede grote droom is om in de hoofdklasse te spelen. “Dat is het hoogste wat je met de clubs in Nederland kunt halen. Maar als je echt over dromen spreekt, het Nederlands elftal is er eentje.” Hockey skills helpt haar ook bij het gewone hockey. “Je krijgt er veel balgevoel door. Met truckjes op de grond weet je waar de bal precies is en dat helpt wel.”

Malou Rensink werd onverwacht Nederlands kampioen hockey skills. Foto: RTV Slingeland