Talitha en haar 19-jarige merrie Geraldyne el Jamaal legden 172 kilometer af door het prachtige landschap van de Schwäbische Alb. Foto: Gerard Hinz

Talitha en haar 19-jarige merrie Geraldyne el Jamaal legden 172 kilometer af door het prachtige landschap van de Schwäbische Alb. Foto: Gerard Hinz

Winterswijkse beste Nederlandse ruiter Schwäbische Alb

Algemeen

Talitha Bakker wint met 19-jarige merrie zware endurance

WINTERSWIJK - De Winterswijkse Talitha Bakker is met haar paard Geraldyne el Jamaal als beste Nederlandse combinatie geëindigd bij de Schwäbische Alb endurance, voor velen de belangrijkste meerdaagse langeafstandswedstrijd.

Zoals de Olympische Spelen het doel is voor menig topsporter, is de Schwäbische Alb wellicht de heilige graal van de langeafstandsruiters die zich toeleggen op de meerdaagse sport. Endurance is een tak van paardensport waarbij paard en ruiter gezamenlijk een flinke afstand afleggen, waarbij de snelste combinatie wint. Iedere 20 tot 30 kilometer wordt door een dierenarts gecontroleerd of het paard nog fit genoeg is om de rit voort te zetten. Bij enige twijfel wordt het paard uit de wedstrijd gehaald. De Schwäbische Alb endurance is een rit door het Duitse middelgebergte. De totale afstand wordt in vijf dagen verreden en voor de nacht wordt er onderweg een tentenkamp opgebouwd om te overnachten.

Talitha Bakker uit Winterswijk-Woold vertrok na een voorbereiding van acht maanden met haar 19-jarige Braziliaans gefokte Arabische volbloedmerrie Geraldyne el Jamaal op 1 augustus naar het Duitse Rammingen, het startpunt van de wedstrijd. De merrie is haar hele leven fokmerrie geweest en pas op een leeftijd van 15 jaar onder het zadel gebracht. Sinds die tijd heeft ze een inhaalspurt gemaakt waardoor ze nu op 19-jarige leeftijd mee loopt op het hoogste niveau.
Zowel qua aantal kilometers als aantal rijdagen staat deze rit aangeschreven als één van de zwaarste ritten van Duitsland. Daarnaast wordt een significant aantal hoogtemeters bereikt. Aan deze zware wedstrijd namen 23 combinaties deel, waarvan vier Nederlandse. Het was een echte afvalrace. Het parcours was flink stenig en in totaal werden er 2559 hoogtemeters bereikt. Het weer viel wat tegen met op de donderdag flinke onweersbuien en wolkbreuken, waardoor het vooral ‘s nachts afzien was. Alles werd daarentegen goedgemaakt door de prachtige natuur met zijn weidse vergezichten, de mooie groene valleien en de slingerende Donau.
Op de eerste dag werden er al drie paarden uit de wedstrijd gehaald vanwege een lichte kreupelheid. Hieronder ook een Nederlandse deelnemer. Ook de tweede en de derde dag zagen vele afvallers, waaronder helaas weer één van het Nederlandse team.
Talitha Bakker en Geraldyne el Jamaal bleven echter gestaag doorgaan en bereikten zelfs de top 5 in de derde dagetappe. Na vijf dagen van klimmen en dalen met prachtige uitzichten op valleien en dorpjes en een totaal van 172 kilometer, kwamen ze als 11de bij de finish aan. Hiermee waren ze de beste Nederlandse combi. Daarnaast kreeg het Nederlandse team de ereprijs voor ‘Beste Team’ uitgereik

Talitha en haar 19-jarige merrie op weg naar de top 5 in de dagetappe. Foto: Gerard Hinz