Hans de Beukelaer, Siemen, Benthe en Mart-Jan, de kinderen van Jan en Carina Kaak-Thuis bij de presentatie. Foto: Bert Stoltenberg
Hans de Beukelaer, Siemen, Benthe en Mart-Jan, de kinderen van Jan en Carina Kaak-Thuis bij de presentatie. Foto: Bert Stoltenberg

Omvangrijk portret van Stef Kaak en zijn bedrijf gepresenteerd

Mijlpaal van 175-jarig bestaan bereikt door verbonden- heid met personeel

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op 25 juni bestond het familiebedrijf Kaak 175 jaar. Dit werd gevierd met de presentatie van een boek over ontstaan en ontwikkeling van het bedrijf. Centraal in het boek staat de markante Stef Kaak, die het bedrijf groot en bekend maakte. Het boek werd daarom naar hem genoemd. Streekhistoricus Hans de Beukelaer uit IJzerlo verdiepte zich vele jaren in de geschiedenis van het bedrijf en noemt het boek 'Stef Kaak. Een kleurrijk portret van een eigengereide Achterhoekse ondernemer' een van zijn beste werken.

Meer dan een verzameling anekdotes
Het idee om een boek over Stef Kaak te schrijven ontstond in 2006 in De Roode Leeuw in Terborg, waar Kaak graag kwam. Daar werd gesproken over de vele anekdotes die over Kaak waren te vertellen. “Daar kun je een boek over schrijven.” De Beukelaer werd gevraagd om dat te doen. Het werd meer dan een verzameling anekdotes. “Ik wilde geen anekdotesboek schrijven”, zegt hij. “Ik wilde een portret van deze man en zijn bedrijf maken.” Daarvoor sprak hij vele malen met Stef Kaak zelf, maar ook met familieleden en andere betrokkenen. Ook verdiepte hij zich in de geschiedenis van het bedrijf. “Het leven van Stef Kaak is onlosmakelijk verbonden met dat van zijn voorouders en van zijn nakomelingen en vooral met de onderneming Kaak”, zegt De Beukelaer. Daarom heeft hij archiefonderzoek gedaan om meer te weten te komen over de voorgeschiedenis van de familie Kaak en het bedrijf.

'Kaak heeft op 

zijn eigen 

manier iets 

groots 

neergezet'

Interessant voor De Beukelaer was de combinatie van biografie en de geschiedenis van een bedrijf. Hij heeft boeken geschreven over vele Achterhoekse bedrijven. Een van zijn belangrijkste werken is 'Nijver in het groen', waarin hij de opkomst en de ontwikkeling van de industrie in Achterhoek en Liemers beschrijft vanaf het begin van de negentiende eeuw. “Stef Kaak is een boeiende persoonlijkheid”, zegt hij. “Ik ben onder de indruk van die man. Op zijn eigen manier heeft hij iets groots neergezet." 

Daarbij had hij vele malen conflicten met de gemeente. Hij ging het gevecht met de bureaucratie aan. Hij was ook een man van de streek en zeer verbonden met Terborg. “Hij bezat mensenkennis en zette graag mensen op het verkeerde been. Hij was ook verstandig. Als hij iets niet kon, liet hij het anderen doen.” Hij bleef het groter wordende Kaak als een familiebedrijf beschouwen, waarbij er een goede band is met het personeel.

Nog steeds een 
familiebedrijf
Tijdens de presentatie van het boek vertelde Jan Kaak over zijn vader en zijn familie. Uit wetenschappelijke literatuur over bedrijven is gebleken dat een familiebedrijf vaak na vijf generaties ophoudt te bestaan. De familie trekt zich dan terug uit de leiding, het bedrijf gaat failliet of wordt verkocht. Kaak is een uitzondering. Volgens Jan Kaak heeft dat te maken met de saamhorigheid tussen familie en personeel. Daarvan waren in groten getale oudgedienden aanwezig bij de presentatie, wat Jan Kaak waardeerde. Mede dankzij hen kon de 175-jarige mijlpaal worden bereikt.

De huidige directeur Lodewijk van der Borg vertelde over de laatste ontwikkelingen van het bedrijf. Het is inmiddels een multinational geworden met productielocaties in vier landen met een omzet van 150 miljoen euro. De coronacrisis heeft het bedrijf goed doorstaan. "Het leidde tot innovaties, die er aan bijdragen dat minder over de wereld hoeft te worden gevlogen. Dat bespaart geld en leidt tot vermindering van het broeikasgas CO2. Voor een modern en milieubewust bedrijf is dat belangrijk."

Verhaal over vaders
Nadat de familie Kaak in 2006 De Beukelaer had benaderd, maakte hij een offerte. Die bracht hij samen met zijn vader naar Terborg om die bij Jan Kaak door de bus te doen. “Mijn vader genoot van dit soort gelegenheden.” Kort daarop overleed zijn vader. “Daardoor kreeg het boek voor mij een extra dimensie. Het verhaal over Stef Kaak werd het verhaal over vaders en is indirect ook een hommage aan mijn eigen vader.”

De Beukelaer wilde van het boek geen hagiografie maken. “Maar ik kan niet ontkennen dat een zekere sympathie en bewondering voor de hoofdrolspeler doorklinkt in mijn verhaal.” Een beschrijving van een heiligenleven is 'Stef Kaak' zeker niet geworden. Het is een boeiend portret van deze ondernemer geworden, en een boeiende geschiedenis van het bedrijf. Bovendien is het door aandacht voor de conflicten met de gemeente en andere gebeurtenissen, die zich in de zijlijn afspeelden, een boek over streekgeschiedenis geworden. Het is een gedegen en leesbaar boek geworden, dat geïllustreerd is met vele foto’s en andere afbeeldingen. Door hoofdpersoon Stef Kaak en de opzet is het zeker niet saai te noemen.