Walter Leemreize: het liefst een ‘Mooien Muiter’. Foto: Josée Gruwel
Walter Leemreize: het liefst een ‘Mooien Muiter’. Foto: Josée Gruwel

8 keer 8erhoeks met Walter Leemreize

Favoriete plek:
“We wandelen veel. Op een van de fantastische routes die je via mooi-achterhoek.nl vindt, ligt Ratum. Midden in het buurtschap komen vijf wegen bij elkaar. Daar staat een bankje. Als je erop zit kijk je naar Achterhoeks coulisselandschap. Natuur en cultuur komen er samen.”

Mooiste bedrijf/organisatie:
“Er zijn in de Achterhoek heel veel mooie familiebedrijven. Een ervan is Grijsen Park- & Straatdesign in Winterswijk. Waar je ook bent, waar je ook door een stad loopt, kijk op bankjes en prullenbakken en je vindt de naam Grijsen. Op een onopvallend plekje zit het naamplaatje, als een soort verborgen kampioen. Ik word er blij van als ik het zie.”

Mooiste gebouw:
“Musea More, in Ruurlo en Gorssel. Niet alleen vanwege de architectuur, maar ook omdat mensen vanuit heel Nederland er naartoe komen en dan nogal eens blijven overnachten om de Achterhoek te verkennen.”

Inspirerende Achterhoeker:
"Theatermaker Theo Soontiëns. Als voorzitter van ‘Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde' heb ik contact met hem in het kader van 75 jaar vrijheid Oost Gelre. Theo heeft een mooie kijk op geschiedenis en kan die in teksten zo weergeven dat het bijna poëzie is. Hij schrijft zo raak en beeldend dat ik er bij het lezen soms rillingen van krijg.”

Favoriete artiest/kunstenaar:
"Het kunstenaarscollectief van Bloemencorso Lichtenvoorde. Elk jaar maakt dat op hoog niveau ontwerpen voor de achttien wagens van het op één na grootste dahliacorso van de wereld. De uitdaging zit in het samenspel tussen de kunstenaars, de technici en de organisatie. Dat proces is prachtig, het verbindt mensen enorm.”

Lekkerste gerecht/drank:
"Mooien Muiter, van brouwerij Brouwersnös uit Groenlo. Dat is een speciaal biertje, een stevige tripel, fris, fruitig en kruidig. Kijk voor de omschrijving maar op de site.”
Op de site staat ondermeer: ‘Een rebel, een liefhebber van vrijheid en zoeker naar onverwachte zijwegen. Stoer van buiten, gevoelig van binnen. Een mooie keerl met een rafelrand. Dat is een Mooien Muiter. Een echte eigengereide Achterhoeker.'”

Mooiste lied:
“Mijn veel te vroeg gestorven kameraad Henri had de live-lp ‘Springlèavend’ met ‘Hummelo’ als openingsnummer. Dat nummer is in 1981 hier in Lichtenvoorde in de bedrijfshal van Nico Wessels opgenomen. Als jongetjes die nog te jong waren om naar concerten van Normaal te gaan, hebben we die lp helemaal grijs gedraaid. Het nummer gaat over het ontvluchten van de grote stad om te gaan feesten in Hummelo. Ik heb wel eens een bekeuring gekregen omdat ik door dat nummer te hard terugreed naar de Achterhoek.”

Mooiste uitdrukking:
“’Foi, wat ‘ne kroeperi’je’. Dat zou zo maar een Achterhoeker kunnen zeggen wanneer die in een grote stad is waar de (openbare) ruimte (zeer) beperkt is.”