Joop Prinsen is sinds kort met pensioen. Maar voor hem is het niet te laat om zijn klanten te bedanken voor de klandizie. Bij deze… Foto: Eric Klop
Joop Prinsen is sinds kort met pensioen. Maar voor hem is het niet te laat om zijn klanten te bedanken voor de klandizie. Bij deze… Foto: Eric Klop

Een leven lang Joop Prinsen…

Vertrouwd gezicht bij Maron Meubels na 41 jaar met pensioen

Door Eric Klop

TERBORG/REGIO – Zijn afscheidsfeest heeft hij net achter de rug. In Amphion, met presentator Frans Migchelbrink die allerlei anekdotes over hem oplepelde. “Het was fantastisch”, zegt Joop Prinsen in een van de toonzalen van Maron Meubels en Keukens in Terborg. Na 41 jaar gaat de 67-jarige Ulftenaar van zijn pensioen genieten. Maar toch ook weer niet helemaal.

Voorlopig is Prinsen nog een dag per week bij Maron te vinden. “Niet om meubels te verkopen maar voor allerhande klussen”, zegt hij. “Reparaties en dergelijke. Die mogelijkheid is er. Ik heb trouwens niet zoiets van ‘hè, eindelijk pensioen’. Dat het nu tijd is voor andere dingen. Wist altijd een goede balans tussen werk en privé te vinden. Ik ben nooit van plan geweest het mooiste voor het laatst te bewaren.”
Hij werd geboren in Silvolde. Volgde vakopleidingen tot meubel- en woningstoffeerder en kwam zo vanzelf in de woninginrichting terecht. “In 1980 was er een vacature bij meubelbedrijf Fontein, een stukje verderop hier in Terborg”, blikt Prinsen terug. “Ik werd aangenomen en kreeg alle kansen om allerlei facetten van de meubelbranche onder handen te nemen. Uiteindelijk kwam ik in de meubelverkoop terecht. Dat lag mij het meeste. Tot op de dag van vandaag. Of tot een paar dagen geleden eigenlijk…”
Twee jaar voordat de Achterhoeker in dienst kwam, was de familie Fontein een tweede zaak begonnen. Aan de Stationsweg 18, onder de noemer Maron. “Die naam staat voor zover ik weet nergens voor”, zegt Prinsen. “Het klonk en klinkt gewoon lekker. In 1986 ging ik in deze vestiging aan het werk. Om Maron verder uit te helpen bouwen. Ontdekken en ontwikkelen op het gebied van met name de meeneemformule. Zelf afhalen, dat was voor die tijd vrij nieuw. Medewerkers werden daarin zelfs opgeleid. Het werd een enorm succes.”

Band
Joop Prinsen heeft altijd veel plezier in zijn werk ervaren. "Het is fijn om aan de hand van goede adviezen een band met de klanten op te bouwen. Maron is ook altijd gefixeerd op dat contact. Qua administratie en zo kwamen er steeds meer moderne technieken. Wij proberen absoluut te vermijden dat dit ten koste gaat van de klant. Die staat bij Maron met stip voorop. Daarom heb ik mij ook altijd op de hoogte gehouden van trends. Van wat de mensen willen. Nog op mijn 60ste heb ik daartoe een training gevolgd. Zodat mijn kennis up-to-date bleef.”

Hij ging mee met de ontwikkelingen in het meubelsegment. "Vroeger kwam de klant vaak voor een complete inrichting. Van bank tot bed. Veel grenen en teakhout. Nu maakt men een keuze uit veel meer stijlen. De klant stelt de inrichting tegenwoordig veelal zelf samen, bijvoorbeeld door eerst op internet te neuzen of zich te laten inspireren door woonprogramma's op tv. Niettemin werd mijn advies altijd op prijs gesteld. Je laat ter plekke zien wat er allemaal daadwerkelijk mogelijk is. Het is echter aan de klanten wat zij uiteindelijk aanschaffen.”

"De klanten kennen Maron en Maron kent de klanten”, geeft Joop Prinsen aan. Zelf maakte hij hen soms zijn hele loopbaan bij het bedrijf mee. "Eerst waren er trouwplannen, toen kwamen de kinderen, vervolgens waren ze toe aan een nieuwe inrichting, dan de aankoop voor een zoon of dochter die het huis uitging en uiteindelijk meubeltjes voor de seniorenwoning. Maron gaat zo bij wijze van spreken een leven mee. Weet je, de winkel staat alom bekend om z'n ballenbak. De kinderen die daar ooit in ravotten, kwamen later hier hun eerste fauteuil of eetkamertafel kopen. Juist die trouwe klanten herinneren me aan mijn leeftijd. Laatst nog, een stel dat hun meubeluitzet via mij had aangeschaft. Veertig jaar geleden…”