Wat doet alcohol met het rijgedrag? Foto: PR Helicon
Wat doet alcohol met het rijgedrag? Foto: PR Helicon

'Rijden zónder invloed is de normaalste zaak
van de wereld'

REGIO - Rijden in het verkeer vraagt om een scherpe blik. Als je nog moet rijden, drink je geen alcohol, gebruik je geen drugs en/of zware medicijnen. Dat moet de normaalste zaak van de wereld zijn en voor wie dat nog niet is, worden. Dat is het doel van de vernieuwde regionale campagne ‘Rijden Zonder Invloed’ in Gelderland en Overijssel. 

In juni startte het campagneteam Rijden zonder invloed met de eerste acties. Afgelopen maand konden studenten kennis maken met de 3D-Tripping Car. Één voor één stapten ze in de simulator en met effect. In het gesprek na deelname aan de simulator trokken de jongeren samen de conclusie: Onder invloed deelnemen aan het verkeer? Dat is levensgevaarlijk!

Rijden Zonder Invloed  
Deze actie maakt deel uit van de campagne ‘Rijden Zonder Invloed’, waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van het rijden onder invloed van alcohol, drugs en zware medicijnen. Want hoewel iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is, stappen er nog steeds mensen onder invloed achter het stuur. Helaas is het nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland.  

'Het is maar een klein ritje’ 
Hoewel veel mensen vinden dat alcohol en drugs niet samengaan met het verkeer, vindt een deel dit vooral van toepassing op anderen. Men overschat vaak het eigen kunnen: ‘Ik kan veel beter tegen alcohol dan anderen’. Of ze onderschatten het gevaar: ‘Het is maar een klein ritje naar huis’. Ook gebrek aan alternatieve mogelijkheden om thuis te komen en het gevoel dat het ongestraft kan, maakt dat sommige mensen nog steeds onder invloed aan het verkeer deelnemen.

Campagne in 2021 
De afgelopen jaren is de Rijden Zonder Invloed-campagne met succes ingezet in Gelderland en Overijssel. De campagne gaat daarom ook dit jaar door, met een geheel nieuwe look en feel. De verschillende acties van de campagne maken mensen bewust van de gevaren van alcohol, drugs en medicijnen achter het stuur. Dit moet ertoe leiden dat ‘rijden zonder invloed’ de norm wordt.  

Het campagneteam gaat met onder andere VR-brillen, alcohol- en drugstesten en alcokarts langs parken, stads- en dorpscentra, scholen, bedrijven en sportverenigingen in de provincies. Met levensechte simulaties spelen de verschillende acties in op het risicobesef en de zelfoverschatting van mensen. Met een quiz, debat en lespakket zet het actieteam aan tot nadenken. Zo leren scholieren en studenten hun medeleerlingen overtuigen van de gevaren van alcohol/drugs met een zelfgemaakte pitch. Bij evenementen bespreekt het actieteam alternatieve mogelijkheden om bestuurders die toch gedronken hebben, veilig thuis te laten komen.

Tijdens alle acties houdt het campagneteam zich aan de RIVM-richtlijnen en worden acties alleen ingezet als de coronamaatregelen dit toelaten.

Benieuwd welke acties er zijn, wanneer het team ergens te vinden is? Kijk dan op www.rijdenzonderinvloed.nl.