Anais (26) die het 'Emancipation-statue' in Lincoln Park, Washington DC wil verwijderen, maakt ruzie met een man die het wil behouden. De foto is gemaakt op 25 juni 2020. Critici vinden het beeld van een Afro-Amerikaanse man in een lendendoek die aan de voeten van Lincoln knielt vernederend is voor Afro-Amerikanen. Foto: Evelyn Hockstein voor The Washington Post

Anais (26) die het 'Emancipation-statue' in Lincoln Park, Washington DC wil verwijderen, maakt ruzie met een man die het wil behouden. De foto is gemaakt op 25 juni 2020. Critici vinden het beeld van een Afro-Amerikaanse man in een lendendoek die aan de voeten van Lincoln knielt vernederend is voor Afro-Amerikanen. Foto: Evelyn Hockstein voor The Washington Post 

Zutphen zet zich weer op de kaart als fotostad

ZUTPHEN - World Press Photo in Zutphen is vanaf vrijdag 9 juli tot en met 1 augustus te bezoeken in de Walburgiskerk. Behalve deze prestigieuze expositie met de beste persfoto's ter wereld, is er in de Hanzestad nog veel meer te beleven op het gebied van fotografie. Onder de noemer Fotozomer zijn er op meerdere locaties fototentoonstellingen te bezoeken. 

Bezoekers van de World Press-tentoonstelling dienen zich wel aan het corona-protocol te houden. Bij de entree op www.worldpressphotoinzutphen.nl zullen de regels weer duidelijk worden gecommuniceerd. Afgelopen jaar heeft de organisatie gezien dat het vooraf reserveren prima heeft gewerkt, ook de vaste route door de tentoonstelling en het boekje met de bijschriften werd bijzonder prijs gesteld door de bezoekers. Bezoekers kunnen dit jaar dezelfde wijze de tentoonstelling bezichtigen.

Reserveer tickets
De serie foto’s is ook dit jaar zeker weer de moeite waard. Een internationale jury koos de winnaars in de acht categorieën van deze 64ste editie van de jaarlijkse wedstrijd. Overall winnaar is de foto The first embrace van de Deense fotograaf Mads Nissen. Deze en alle andere winnende foto’s in alle categorieën, zowel enkelbeeld als series, zijn vanaf 9 juli allemaal in Zutphen te zien.
Wie de tentoonstelling wil zien, kan  reserveren op de website www.worldpressphotoinzutphen.nl voor een tijdsslot. De tickets kosten 5 euro per persoon.


Walburgiskerk / ingang ’s Gravenhof, kerkhof 3
9 juli t/m 1 augustus

openingstijden:
maandag 13.00 – 17.00 uur
dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 17.00 uur
zondag 13.00 – 17.00 uur

Toegang: volwassenen: € 5,00 / kinderen tot 12 jaar zijn gratis(wel per mail doorgeven als je met kinderen komt)
museum(jaar)kaart: niet geldig

worldpressphoto inzutphen.nl


Fotozomer Zutphen is van start gegaan

ZUTPHEN – Zutphen staat deze zomer weer in het teken van fotografie: op 1 juli begint de derde editie van Fotozomer Zutphen. Aanleiding is de komst van World Press Photo 2021: deze tentoonstelling met ’s wereld beste nieuwsfotografie van het afgelopen jaar is van 9 juli tot en met 1 augustus te zien in de Walburgiskerk. En er is de hele zomer nog veel meer fotografie te beleven in de stad. Er zijn ook tentoonstellingen bij de Musea Zutphen en Dat Bolwerck en fotoclub ZOOM-IN exposeert op twaalf locaties in de Zutphense binnenstad.

Bijzonder zijn de krachtige zwart-witfoto’s getoond van de Zutphense fotograaf Nike Martens, te zien bij Musea Zutphen. Martens schiet waarachtige portretten, waarbij eerlijkheid en oprechtheid in de blik centraal staan. Voor Martens is er niks mooiers dan het moment tijdens het fotograferen dat alles samenvalt en de kracht en diepte van een persoon in het beeld naar voren komen. De magie van dit ogenblik maakt haar nieuwsgierig naar elke nieuwe ontmoeting. In het Museumcafé en -lounge van Musea Zutphen hangen de zwart-witfoto’s van Nike Martens’ serie ‘Mensch’, de roeping van Joke Zwanenburg. In deze expositie zien we het leven van de Zutphense Joke Zwanenburg verbeeld in een mix van documentaire- en portretfotografie. Martens: “Sinds mijn verhuizing naar Zutphen ontmoet ik opvallend veel mensen die op geheel eigen wijze aan bewustwording werken. Die toewijding aan een hoger doel fascineert me.” ‘Mensch’, de roeping van Joke Zwanenburg is deel I van een vijfluik.

Fotogeniek
Stichting Zutphen Promotie heeft alle initiatieven ook dit jaar onder de noemer Fotozomer Zutphen bij elkaar gebracht. “Zutphen is een van de meest fotogenieke steden van Nederland, met ontelbare plekjes waar je unieke foto’s kan schieten. Met de jaarlijks terugkerende World Press Photo-tentoonstelling – al zeven jaar op rij – als hoofdprogramma houden we dit jaar opnieuw de Fotozomer Zutphen.

'Zutphen is een 

van de meest 

fotogenieke 

steden van 

Nederland'

Ondanks de organisatorische uitdagingen die corona dit jaar met zich meebracht, is het toch gelukt deze bescheiden editie op te zetten. Met dank aan alle deelnemende organisaties”, zegt Mark Schuitemaker, directeur van Stichting Zutphen Promotie.

Gratis programmaboekje
Speciaal voor Fotozomer 2021 heeft Stichting Zutphen Promotie een programmaboekje uitgebracht. Hierin vind je informatie over de verschillende tentoonstellingen, inclusief data en openingstijden, samen met een plattegrond van alle fotolocaties in Zutphen. Dit programmaboekje is vanaf 1 juli gratis af te halen bij het VVV Inspiratiepunt aan de Houtmarkt 75 in Zutphen.

Ook online vind je een overzicht van het programma, kijk daarvoor op de website.


www.fotozomer.nl

Foto uit de tentoonstelling ‘Mensch’, de roeping van Joke Zwanenburg. Foto: Nike Martens
Bezoekers tijdens de tentoonstelling World Press Photo in de Walburgiskerk te Zutphen. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau